Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 1 month
Jogging og blogging
Are, 6 years
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years
Kort hår
Tor, 2 years
Ravelry
Camilla, 1 year, 7 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 6 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 9 months
50 book challenge
Camilla, 1 month
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Jeg heter Tor. Jeg er også tallknuser., v.1

Jeg kikket nettopp over Aftenposten.no, og ble overrasket over å se overskriften \"Må importere tallknusere\". For det er vel ikke noen nyhet at tungregnemaskiner importeres? Leger vi slikt i Norge da? Nysgjerrigheten min var vekket, så jeg klikket på linken, og oppdaget at det slett ikke dreide seg om en supercluster, men en helt annen vare, nemlig realisten.

Som media (og Martin Ystenes) stadig minner oss på står det nemlig helvetes dårlig til med ungdommen nå til dags. Ikke bare vil flesteparten helst bli medievitere eller ta psykologi grunnfag, men de som velger å studere realfag burde blitt medievitere de også, for de kan i hvertfall ikke matte. Situasjonen er prekær, og det er åpenbart at noe må gjøres. Å \"importere\" realister ikke nødvendigvis en god løsning. Ikke bare har man problemet med at man stikker av med de høyeste utdannede i andre land, som er i ferd med å bli et kjempeproblem i Afrika, men det er slett ikke sikkert at de vil komme hit. Selv om Aftenposten vinkler det som om \"tallknusere\" er noe man kan bestille, og så får man de tilsendt, pent pakket med fire realister på en palle, så er det altså ikke sånn. Realister må også mate apekatten, og om man uansett må flytte fra Asia til Europa kan man like godt flytte til et land med høyere lønnsnivå for høyt utdannede enn Norge.

NTNU har bedt Øystein Djupedal om å få lov til å sette som krav til sivilingeniørstudenter at de må ha minst 4 i 3MX fra videregående for å komme inn. Dette ønsket har bakgrunn i at 80% av de som fikk 2 og over 50% av de som fikk 3 på videregående stryker på de innledende mattekursene, og av de som står får langt de fleste E. Jeg synes dette høres ut som et fornuftig forslag, men jeg kan ikke se at det vil løse noe som helst. I stedet for bedre realister vil vi bare få færre realister.

Av mer la-oss-gå-til-roten-av-problemet-tilnærminger har vi for eksempel Albertkonkurransen, som er noe helt annet enn Abelkonkurransen. Albertkonkurransen er arrangert av Realfagskolen, som er eid og finansiert av Det Norske Veritas. Opprinnelig var det en hel rekke bedrifter som stod bak denne stiftelsen, som arrangere kurs, og sammfunnsansvar og gode greier, men så plutselig var det slutt, og nå er det bare konkurransen igjen. Meningen er å få elever i videregående skole til å bli mer interresserte i mattematikk. Jeg har kikket på oppgavene, og sier at de i er kjipe og kjedelige, og minner om slike det går 30 på dusinet av, som du finner i læreboka. Du kan også registrere deg og kikke på oppgavene, men du må være under 18 for å kunne delta i konkurransen.

Uansett mener jeg at Calcuttagutta ikke kan være dårligere enn Veritas, så derfor flesker jeg til, og serverer en oppgave hver dag denne uken. Jeg skal forsøke å lage oppgaver man kan løse uten altfor store forkunnskaper, men jeg garanterer ingenting. Løsning kan sendes til meg på nordram(a)stud.ntnu.no. Basert på løsningene som har kommet inn før midnatt på søndag vil jeg kåre en vinner, som får mye heder og ære.

Dagens oppgave:
NSB har kluret det til igjen, og to tog er på kollisjonskurs. De starter samtidig fra to forskjellige byer som ligger 250 km fra hverandre, og kjører mot hverandre på samme spor. Det ene toget er et hipt om moderne tog, som er laget for å kunne kjøre over 200 km/h, men det kjører bare 100 km/h, uvisst av hvilken grunn. Det andre toget har litt trøbbel fordi det er ekstreme forhold, -4 grader og snø, så det kjører bare 60 km/h. På det ene lokomotivet sitter det en flue. I det togene starter begynner fluen å fly. Den flyr langs sporet, med en hastighet på 120 km/h, til den møter det andre toget. Da bråsnur den, og flyr tilbake med samme hastighet, til den møter det første toget igjen. Da snur den på nytt, og slik fortsetter den, helt til togene kolliderer og fluen (og alle andre) blir most.

Hvor langt har fluen flydd fra togene startet og til den ble most?

-Tor Nordam

Versions:

Version 1

Tor, 06.03.06 22:35

Version 2

Tor, 14.02.11 01:08