Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 9 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 8 months
Kort hår
Tor, 1 year, 9 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 4 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months, 1 week
Ten years ago
Free range chicken au vin
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Matspalte: Clotted Cream

Dere husker sikkert at jeg nevnte clotted cream tidligere i høst, som en av tingene man skal ha til Afternoon Tea. Det kan også brukes til mye annet. Ja, det kan faktisk brukes overalt hvor man ville brukt pisket fløte, muligens med unntak av bløtkake. Poenget er i allefall at jeg tenkte å servere Afternoon Tea ved en anledning i jula, og dermed må jeg prøve å oppdrive litt clotted cream. Jeg aner ikke hva det heter på norsk, men jeg tviler på at jeg hadde fått kjøpt det på butikken om jeg visste hva det het, så løsningen blir nok å lage det. Og det første man trenger når man skal lage noe slikt er en oppskrift. Det fant jeg på www.devon-calling.com: (Clotted cream kalles også Devon clotted cream, av folk fra Devon, og Cornish clotted cream, av folk fra Cornwall.)

You need full cream milk, fresh from the cow. Pour it into a shallow pan, and leave it to stand for about 12 hours for the cream to rise to the surface. Now heat the milk very slowly, until the surface begins to wrinkle: on no account allow the milk to boil- the more slowly the heating is done, the better the result. About one hours gentle heating is what is required. Transfer the pan to a cool place and leave overnight. In the morning the clotted cream can be spooned off the surface.

Det første jeg måtte gjøre var med andre ord å kjøre til Fræna, til en bonde jeg kjenner. Han har en søster som er melkebonde, og der kunne jeg få kjøpe melk rett fra tanken. De hadde levert over kvoten sin i år uansett, og da får man mindre betalt for melka, så det var kein Problem. Jeg tenkte jeg fikk vel ta med et par brusflasker eller noe, men han sa jeg måtte sikkert ha ti liter, minst, så jeg burde ta med noen digre sodd-bøtter eller noe slikt. Jeg tok to sånne 5-liters Olden-dunker.

Disse lot jeg stå i kjøleskapet i et døgn. Da hadde det lagt seg et solid lag fett på toppen, siden melken ikke var homogenisert. Deretter helte jeg ca halvparten av hver dunk over i en diger jerngryte. Det jeg prøvde på her var å få med mest mulig fett, men det viste seg å være enklere sagt enn gjort. Hadde jeg oppbevart melken i noe med stor åpning kunne jeg bare øst av fløten. Jeg tror imidlertid jeg lykkes i å øke fettprosenten betraktelig i det som havnet i gryta, så jeg sa meg fornøyd, og satte gryta kaldt over natten.

Jeg har forresten et problem. Jeg greier ikke å være konsekvent på ord der man kan velge mellom a-ending og en-ending. Rett over her for eksempel. Det virker natulig å skrive gryta, og det virker naturlig å skrive natten. Hva skal jeg gjøre?

I dag morges satte jeg gryta på komfyren, og satte plata på 1. Jeg hengte opp et steketermometer slik at det akkurat tok i bunnen, og etter et par timer var temperaturen kommet opp i 75 grader, og det hadde dannet seg et tydelig lag på toppen. Laget så imidlertid mest ut som snerk, men jeg lot det være, og dro en tur til byen.

Da jeg kom hjem tre timer senere var temperaturen steget til 85 grader omtrent, og det begynte å se veldig bra ut. Laget på toppen så mer ut som noe dyrt og dekadent, og mindre ut som snerk. Her tok jeg imidlertid en avgjørelse som kan vise seg å ha vært fatal. Det er jo upaseurisert melk vi snakker om her, så den har antagelig begrenset holdbarhet. Jeg bestemte meg derfor for å varme hele greia til over 90 grader, for å knerte eventuelle bakterier som hadde kost seg med langsom oppvarming hele formiddagen. Jeg la over aluminiumsfolie, og stakk termometeret ned i melken. Temperaturen ble langsomt høyere, og så skjedde det som ikke skulle skje. Melken begynte så vidt å koke. Resultatet ble at deler av fettet skilte seg ut, så nå ser det ut som om det flyter litt smeltet smør på toppen av min dyrebare clotted cream.

Neste skritt i prosessen er at gryta skal stå kaldt over natta, og deretter skal det øverste laget øses av, og det er dette som da har blitt til clotted cream. Jeg er veldig spent på resultatet, og spesielt er jeg spent på om produktet tok skade av kokingen. På den ene siden står det i oppskriften at det på ingen måte må få lov til å koke. På den annen side står det på Wikipedia at det skal være små «buttery clots» i det ferdige produktet, så det er kanskje ikke så galt likevel. Jeg kommer tilbake med mer.

-Tor Norda

Comments

Are,  22.12.06 15:56

Oj, dæven. Jeg er voldsomt imponert over dette prosjektet. Etter min mening den heftigste matspalten så langt. Det eneste som mangler er bilder!

Tor,  22.12.06 17:14

Oi, det har du rett i. Jeg tok jo bilder. Må huske å legge opp.

Torgar,  22.12.06 22:01

Du kan bruke a-ending på alt, ingenting galt med å si natta, jeg gjør det hele tida.

Camilla,  22.12.06 22:32

Dropp a. Konservativt er bra.

Arne,  23.12.06 01:56

Helt enig. A-ending er ikke bra. Hvis livet hadde vært en film, ville skurkene hatt a-ending og heltene en-ending.

Arne,  23.12.06 01:58

En fyr jeg var i militæret med (han lignet forøvrig veldig på Chief Wiggum fra Simpsons) spurte meg en gang om det var sant at vi i Bergen sa fitten isteden for fitta. Og så holdt han på å le seg ihel. Ingen vil vel være som ham? Ergo: en-ending er best.

Arne,  23.12.06 02:00

Jeg er forresten også veldig imponert over dette prosjektet. Kult at du går hen og får fatt i ekte upasteurisert melk!

Anders K.,  23.12.06 02:47

En-ending er for folk med pudret parykk. Men Tor, a-ending kan nok ikke brukes på navnet ditt.
For øvrig er jeg enig med alle: Et imponerende prosjekt, dette her. Spesielt det med langsom u-koking.

Kjellove,  24.12.06 14:32

Du kan ikke bruke a-endelse på alt; kun substantiver som kan bøyes i hunkjønn (mange er tvekjønnede). Men ellers kan du bruke -a og -en i samme tekst så sant de samme ordene ikke bøyes forskjellig internt.

Ellers gleder jeg meg til eftermiddagsthe i Lyngebæråsen, eller hva det heter,
Camilla,  19.08.10 19:56

Det er en ganske sjokkerende praksis det der med å love bilder og så ikke foreta seg noe.
Tor,  19.08.10 20:04

Sjokkerende, sjokkerende.

Og

Camilla,  19.08.10 20:06

jeg er fortsatt litt bitter fordi jeg ikke ble bedt på denne te-drikkingen.
Tor,  22.12.11 18:46

I år kjøpte jeg clotted cream i Edinburgh. Så er det noen som er med på te og scones og kostymedrama i julen? Det eneste som er litt dumt er at det tre-etasjes småkakefatet mitt står i Trondheim.
Kjellove,  22.12.11 21:50

Må man selv kle seg ut?
Tor,  23.12.11 19:42

Neida. Vanlig evening wear er helt greit.