Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 10 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 10 months
Kort hår
Tor, 1 year, 10 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Severdigheter i Molde: Utsikten

Moldes kanskje mest spektakulære severdighet ligger ikke i Molde, men på andre siden av fjorden. Jeg snakker naturligvis om utsikten. Det med hvordan ting ser ut på avstand er ganske fascinerende greier. Da vi kom med hurtigruta på søndag så vi en lokal regnbyge på avstand, med blå himmel og sol rundtomkring, og det så i grunnen ganske stilig ut. En time senere, da vi kjørte inn i den, var det ikke like stilig i det hele tatt.

Mye det samme gjelder for fjell (og store eksplosjoner). De er feiende flotte på avstand, men ikke så kule hvis du er midt mellom dem. Heldigvis er Molde utstyrt med massevis av fjell på god avstand, og vi har såpass lite skam at vi skryter av dem ved enhver anledning. Det finnes blant annet et panorama-bilde på noe slikt som 15x90 cm, som viser alle fjellene du kan se fra Molde, med navn, moh. og gode greier. Om de som bor ved foten av disse fjellene har noe å si om saken aner jeg ikke. Jeg vet ikke engang hva det heter der borte.

Når turistene skal beundre fjellene pleier de gjerne å dra opp på et lite fjell her i Molde som heter Varden. Det er egentlig ikke noe særlig til fjell, og i alle fall bare en liten knaus i forhold til fjellene på andre siden av fjorden, men det er det høyste stedet man kan komme seg med turistbuss eller bobil, så da blir det slik. Det er forresten ikke langt unna det høyeste du kommer i det hele tatt på denne siden av fjorden. Vi hadde naturligvis også tenkt å kjøre opp dit for å knipse bilder av fjellene, men veien opp var sprerret, som den pleier å være på tilfeldige tider på året. Det eneste som er sånn noenlunde sikkert er at det er åpent hele sommeren.

Siden vi ikke kom oss opp til Varden valgte vi det andre ekstremalpunktet, og dro ned til sjøen, til et sted som heter Kringstadbukta. Det burde kanskje være en severdighet i seg selv, for her har nemlig den kjente game show-deltageren Arne Skodvin Kristoffersen badet. vi gikk i allefall litt rundtomkring, til jeg følte jeg fikk et godt bilde av utsikten, med litt herlig brakkvann i forgrunnen.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  12.04.06 10:25

Mmmmmmmmm brakkvann.

Anders K.,  12.04.06 10:41

Flott brakkvannsbilde. Men kanskje har jeg sett meg blind på den evindelige utsikten. (Som ikke engang den kjente luftballong-oppfinneren Bjørnstjerne Bjørnson var særlig begeistret for.)

Camilla,  12.04.06 10:48

Var det ikke Kielland som var så lei av dem? Det er i alle fall han som tilskrives de berømte ord "Så se nå på de fordømte fjelle i en fem minutter!", som var tiden han ville la gardinene være trekt fra.

Kjellove,  12.04.06 12:02

Kringstadbukta er et fint sted. Før brukte russen å nakenbade der natt til 1. mai.

Bjørnson skrev for øvrig at Sekken lå i veien for den fine utsikten.

Kristian,  12.04.06 12:43

Bare tull at varden er en av de høyeste plassene på denne siden av fjorden. Du har Tussen og Urfjellet som gode kandidater for mye høyere fjell.

Arne,  12.04.06 13:09

Ah. Gode minner.

Tor,  12.04.06 16:21

Nå er du full av bull Kristian. Tusten er ikke mye høyere enn varden, og Urfjellet ligger i Fræna.

Anders K.,  12.04.06 17:25

Jeg tror det skal gå an å spore opp mer enn én person som ikke lar seg imponere av utsikten, selv om det ville være et hardt slag for den eldre generasjonen. Selv skjønner jeg godt at folk fra Danmark, Platt-Tyskland eller et u-land gjør store øyne. Men tillat meg å si at jeg forbinder Moldepanoramaet med sine 666 fjelltopper mest med å sitte på Vestnes-ferga og lese Allfarveg, høre på kronespill-spetakkel og se på klokka.

Selv mener jeg dette er klare kandidater til severdigheter i Molde:

1. Thiis-løypa.
2. MRKS og det gamle ølutsalg-huset.
3. Gotfred Lies Plass (gitt at Tommy Hattrem (8) sitter oppå den steinhøna eller hva det er).
4. Spolertbakken, også kalt Elvegata.
5. Hydro Reknes.
6. Bak Alexandra, eventuelt Hol Gård eller restene av Træff-huset.
7. Kongebjørka.

Kjellove,  12.04.06 18:23

8. Parkvegen 60 og Stuevollvegen 10 A

Anders G.,  12.04.06 20:39

Tusten er 704 meter, Varden er 407, det gir en differanse på 297 meter, noe jeg vil si kvalifiserer som rimelig mye høyere, Tor. Nå er det vel riktignok Skåla som er høyeste fjellet i Molde kommune med sine 1128 meter.. men dere regner det vel muligens som på andre siden av fjorden, og det kan jeg jo forsåvidt være enig i.

Tor,  12.04.06 21:13

Differanse? Ingen bryr seg vel om differanse? Det er 300 meter forskjell på Mount Everest og Lhotse også, men ingen vil vel påstå at Everest er mye høyere.

Tusten er mindre enn en størrelsesorden høyere enn Varden, altså er den ikke mye høyere.

Dette er skuffende Tor, virkelig skuffende. For det første sier du at jeg er full av bull, når jeg ikke er det. Den relative differensen er av absolutt! betydning.
Som vanlig i mange uenigheter er det den ene siden som leverer det knusende argumentet for den andres argument.

Om det fantes et fjell litt mindre enn en størrelsorden høyere enn Mount Everesm ville den vært veldig mye større. (kanskje 15000 meter) Slike fjell er sikkert ikke engang mulige på jorden i teorien.

Og uansett, hvem begynte å snakke om Molde og Fræna kommune? Du skrev: "Det er forresten ikke langt unna det høyeste du kommer i det hele tatt på denne siden av fjorden. "
Urfjellet ligger åpenbart på denne siden av fjorden. Og det er ikke noe mer å snakke om!

Det er greit å ta feil, og da korrigerer man seg selv, og lar være å kalle det den andre sier for bull. (om det faktisk hadde vært bull så hadde det selvsagt vært greit å kalle det det, er du ikke enig?)

Dessuten tror jeg ikke fjellene på den andre siden er så mye større enn de på denne siden.

NB! Jeg er ikke sur på ekte.
(PS det passer forresten bra å treffes i morgen)

Anders K.,  12.04.06 23:24

Jeg er heller ikke sur. Men litt oppblåst.

Tor,  12.04.06 23:41

Den relative differansen er naturligvis av betydning, men 297 meter er ikke den relative differansen, det er den absolutte differansen. Den relative differansen er et ubenevnt tall, og kan for eksempel være 0,7297.

Jeg vil også påpeke at avstanden, altså hvilken kommune man er i, er av stor betydning. Kanskje til og med stor! betydning. For eksempel ligger Mount Everest på begge sider av Moldefjorden, og hvis vi skal begynne å trekke inn alt mulig rart som ligger vilkårlig langt unna kan vi hverken gjøre kvantemekanikk eller diskutere hvem som har de beste fjellene på sin side.

Kristian,  13.04.06 00:52

hvis du sier det så

Kjellove,  13.04.06 11:54

Evaluering av Tors sin tekst

Dette er skuffende, Berland, virkelig skuffende. Er det ingen realfagsfolk som ikke bestod norsk på humanitært grunnlag?

Kristian,  13.04.06 14:26

Dette er en merkelig dag. (Kjelling). Tror snart at jeg gir opp å diskutere med andre mennekser. Jeg er rett og slett skuffet.Jeg gjør et siste forsøk og hvis det ikke er klart for alle etter det så gir jeg opp å snakke annet enn vas på disse sidene.

Tor snakker selvsagt om den absolutte differansen og påpeker at det er feil å gjøre det. Man må bry seg om den relative. Og jeg forstår ikke hvorfor han skal forklare det en gang til? Det er jo som jeg sa han som leverte argumentene for min sak.

Fakta:
Tusten er litt mindre enn en størrelsesorden høyere enn Varden, altså er den mye høyere! Akkurat som en 1.80 meter høy person er mye høyere enn en på en meter.

Og om Tor mener at avstanden til Urfjellet er for stor til å naturlig regnes som en av fjellene på denne siden av fjorden. Ja da rabler han! Endel av fjellene vi naturlig regner som andre siden av fjorden er helt sikkert lengre unna fjorden enn det Urfjellet er fjorden på denne siden.

Og hvis jeg ikke snakker helt presist så hvilken rolle spiller det? Argumentene for at det Tor opprinnelig sa var bærer stor grad av uriktighet er så overveldende at det eneste som er skuffende er det at jeg føler det er nødvendig å legge ut om det på denne måten.

Tor,  13.04.06 14:31

Jeg skjønner at vi må ta noen skritt tilbake, og se på de grunnleggende poengene. Fjellene på andre siden av fjorden er imponerende, det er de fleste enige om. Hva med fjellene på denne siden?

Jeg vet ikke hvordan det står til med resten av leserene, men jeg har i allefall vært på Vestnes, stått i fergekø, og glodd på fjellene bak Molde. Og hva ser man? Jo, man ser Skolmelia og Moldeheia, og denne fordømte Tusten det mases slik om. Ikke særlig imponerende.

Kristian,  13.04.06 15:30

Men det grunnleggende poenget er jeg helt enig i.
Grunnen til at jeg gidder å mase om dette er ikke overdreven stolhet over Molde, men rett og slett at det må være lov å korrigere for faktafeil. Og det må være lov å reagere på feillaktig argumentasjon.
Innser selvsagt at jeg lett blir altfor oppgitt når jeg er lite imponert, og at dette setter folk i forsvarsposisjon. Ord som "tull" er lite konstruktive, men artige å bruke.

Tor,  24.04.06 15:57

Ok, nå har jeg forberedt nådestøtet, som skal legge denne debatten død for alltid. Her er et bilde av vår side av fjorden. Molde kan sees i forgrunnen, og jeg har markert høydeforskjellen på Varden og Tusten. Hvis du fortsatt mener Tusten er mye høyere enn Varden lever du i en fantasiverden der tallene er det eneste som har mening.

Anders K.,  24.04.06 16:02

[F]antasiverden der tallene er det eneste som har mening.

Alltid gøy når realister krangler med hverandre.

Dette viser vel kanskje også at tallene og matematikkens påstått evige pålitelighet er oppskrytt tull.