Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 10 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 10 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 10 months
Kort hår
Tor, 2 years, 10 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 5 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 7 months
50 book challenge
Camilla, 11 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Skapelsesberetningen

For ett år siden postet jeg den første artikkelen på denne webloggen, som hadde fått det lite gjennomtenkte navnet Gutta fra Calcutta. Jeg klarte ikke å finne på noe bedre der og da, og tenkte at hovedsaken var å komme i gang.

Den første posten indikerer at dette var Johs' idé. For å være helt ærlig husker jeg ikke nøyaktig hvordan det hang sammen; det hadde vært fint hvis Johs kunne bidra med sine minner fra begivenheten. Jeg erindrer en solid dose entusiasme rundt weblogg-konseptet - både som personlig dagbok og webside, men mest på grunn av at det kunne bli en hjemmeside jeg faktisk ville makte å holde oppdatert. Halve poenget med en blogg er jo at den lett skal kunne oppdateres, og at dette skal skje ofte.

Det kan ikke herske noen tvil om at Tors første post markerer et vannskille for Calcuttagutta. Et nettsted er ingenting uten innhold, og innholdet skal helst være noenlunde ferskt også, slik at man kommer ofte tilbake. Nå sklir jeg nesten over i markedsføring her - har det noen egenverdi at folk kommer ofte tilbake? - men jeg velger å se dette fra teknologens (ingeniørens?) ståsted, og si at det ikke er noe vits å bygge noe som ingen bruker. Her foregriper jeg begivenhetenes gang litt, for på dette tidspunktet hadde jeg ikke bygd noesomhelst, bare kommet med idéen og satt i gang på http://calcuttagutta.blogspot.com/. Jeg gikk lenge med tanken om at det hadde vært veldig gøy å lære seg PHP - et programmeringsspråk som er spesielt godt egnet for å programmere nettsteder - og at det hadde vært ideelt å lage sin egen nettside å ha Calcuttagutta på.

Og som tenkt, så gjort. Jeg satte i gang. Det finnes logger som viser når det ble produsert flest kodelinjer og denslags, men jeg skal holde meg til kalde fakta og si at kildekoden til Calcuttagutta i dag er på omtrent 220000 tegn, hvilket er en anstendig mengde. Nå snakker vi om det som finnes i systemet i dag - i praksis har mye av koden blitt skrevet flere ganger, så det er anseelig flere tastetrykk som har gått med på arbeidet. Jeg tror at jeg uten å tirre på meg Anders kan si at jeg har produsert noe sånt som 80 - 85% av koden og Anders resten. For de som ikke er så veldig inne på programmering skal jeg ta med en liten snutt av koden og forklare hva den gjør (klikk for større bilde):Her ser dere også litt av hvordan en typisk arbeidssituasjon for en programmerer er. Hovedvinduet viser kildekodefilen som det jobbes med akkurat nå. Listen øverst til venstre viser en oversikt over alle filene som er med i prosjektet. Listen nederst til venstre viser en oversikt over funksjonene som er i denne kildekodefilen.

Den observante leser ser at dette verktøyet heter Eclipse; i prinsippet kan man skrive koden i Notepad, men det er en stor fordel med verktøy som hjelper deg med å finne feil i koden din - for eksempel vil et godt utviklingsverktøy markere de mest åpenbare feilene i koden automatisk, så snart koden er skrevet.

Koden i skjermbildet er ansvarlig for å lage "Kommentarer siste 24 timer"-feltet på forsiden. Vi kan for eksempel se linjen

echo '<div class="recentcomments_heading">Kommentarer siste ' . $HOURS_LIMIT . ' timer</div>';

Her bruker vi echo-funksjonen til å skrive ut linjen, som er vanlig HTML med et par spesielle detaljer. DIV-taggen har fått en klasse - dette bestemmer hvor utseendet på taggen hentes fra - og vi bruker PHPs funksjon for sammensying av tekststrenger til å sette inn den valgte tidsgrensen $HOURS_LIMIT, slik at sluttresultatet blir som du ser det i øverste venstre hjørne i dag.

Ålreit. Dette ble antakelig litt teknisk for noen og bare kjedelig for andre, så jeg skal gå kjapt over til "dere, og spesielt Tor, er helt konge"-seksjonen.

Dere, og spesielt Tor, er helt konge
Calcuttagutta hadde nemlig ikke vært noe i det hele tatt uten 1) Noen som skriver, og 2) Noen som leser og kommenterer. Disse to tingene er jeg ikke så sterk på selv (det er dessuten vrient å få til 2) helt alene). At det er noen som bidrar her er veldig motiverende i forhold til å utvikle løsningen videre, og det er ikke en overdrivelse å si at Calcuttagutta.com har blitt en veldig trivelig del av livet mitt, både som leser, poster og utvikler. Det er ikke alle forunt å kunne jobbe med et morro-prosjekt som andre faktisk bruker. Tor må her nevnes spesielt, siden han er innholdsprodusent nummer én på siden. Tors innsats er aldeles glimrende, og jeg vet jeg ikke er alene om å rutinemessig sjekke innom Calcuttagutta for å se hva han har funnet på, daglig. Imidlertid er det kjekt å få variasjon og innslag av det lille av ekspertise som er som Tor ikke får satt seg inn i og skrevet om. Et par av mine personlige favoritter er Eivind nevner 10 gode spill og Hva skjer i Frankrike?, av Silje. Nesten ingen nevnt, nesten ingen glemt! Surf litt rundt på spaltistsidene hvis du trenger lesestoff en dag, det er mye kjekt, og jeg gleder meg til å se hva som blir skrevet om ting og tang i fremtiden!

Ålreit! Dette begynner å ligne på en for lang nyttårstale, så jeg skal runde av, hehe. Det har vært et interessant og givende år, og jeg skal smette inn en hovedgrunn til at Calcuttagutta er så bra: Jeg blir kjent med mine venners venner, og får gjennom artiklene fulgt med på hva dere foretar dere - spesielt i Trondheim, naturlig nok.

Måtte et enda bedre år med artikler og kommentarer ligge foran oss! (Ropte noen "skål!!"?) Og så kan vi alle klappe for hverandre.

:)
Are likes this

Comments

Jørgen,  05.12.05 22:46

Kjekt å lese om hvordan calcuttagutta ble til. Håper Johs manner seg opp og forteller om tiden før den første posten (...hehe). De beste dagene på dette stedet er når det er mange som poster et eller annet, ikke bare Tor. Ikke det at Tor kun skriver dørgende kjedelige artikler om rekkeutvikling, men heller det at det smaker godt med litt variasjon. Alle har jo sin egen skrivestil, eller hva jeg skal kalle det.

Tor,  06.12.05 00:11

Særlig Kristian. Han har en meget egen skrivestil, som vi har sett altfor lite av i det siste. Vi husker sikkert alle at Kristian totalt dominerte avstemmingen om sykeste artikkel.

Camilla,  06.12.05 00:14

*mer champagne*
Må jeg bare få påpeke at det var på nyttårsfesten hjemme hos meg at ideen om å innføre Tor som fast skribent dukket opp.
Jeg håper vi kan ha en like produktiv fest i år/neste år.

Torgar,  06.12.05 11:53

MYE bedre måte å poste kode på :)

Torgar,  06.12.05 12:20

Hadde trodd det skulle være mer som: I de dager da...... osv.

Mer fiction og mye mindre fakta, men siden eksamensmonsteret er rundt dørene var jo dette storartet alikevel.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6638