Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 1 month
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Er Calcuttagutta snart historie?

Det høres kanskje dramatisk ut å antyde at nettets hippeste hangout skal gå dukken, men det er faktisk en reell sjanse for at dette kan skje. Jeg har nemlig lest det i avisen, og derfor er det sant. Og det er ikke bare vi som ligger tynt an, men alle andre også. Det har seg nemlig slik at INTERNET KAN BRYTE SAMMEN.

Jaha, tenker du kanskje nå, det hørtes da dramatisk ut. Jepp, og det er akkurat det det er. Saken er nemlig den at et amerikansk ideelt firma har kontrollen med DNS og greier, og de jobber på oppdrag fra den amerikanske staten. Dette stammer fra den tiden da USA finansierte utviklingen av Internet. Så langt har dette fungert veldig bra, men nå er det altså en del snuskete totalitære land som også kunne seg å være med å styre dette. Om de ikke får det er det mulig at de vil gjennomføre tiltak, og hvis land som for eksempel Iran og Pakistan nekter å være med, da er det en stor fare for at INTERNET KAN BRYTE SAMMEN. Sheit.

Dagbladet er merkelig nok den eneste store nettavisen som har snappet opp denne potensielt sjokkerende nyheten. Jeg kan ikke helt skjønne hvorfor, men de andre kommer sikkert etter, når fotballkampene begynner å gi seg, og de lar det sige innover seg at hvis INTERNET KAN BRYTE SAMMEN er deres eksistens truet, ettersom nettaviser på en måte er avhengige av Internet.

Ellers synes jeg at det er verd å nevne at jeg har skjønt hvordan man kan tjene penger. Jeg har nemlig snakket med noen (Kristian) som er/var på oktoberfest i dag, og funnet ut hva det egentlig dreier seg om. På oktoberfest er du i et digert telt, som i utgangspunktet er ukult. Det er også langt flere folk enn sitteplasser, og de fleste er temmelig godt på'n. Det spilles høy musikk, og øl er noe dyrere enn for eksempel Samfundet. Så hvorfor er det egentlig stappfullt der, spør du kanskje. Forklaringen later til å være at det serveres øl i litersglass. Dermed er altså hemmeligheten bak et vellykket utested å drite i utestedet, bare kjøpe et telt i stedet. Et lager eller et annet lite egnet lokale vil antagelig også gjøre jobben. Så skrur du opp prisen, og kjøper bare inn bord og stoler nok til 10% av klientellet. Da mangler du bare et snappy navn, og en plakat som indikerer at øllet kommer i store enheter, og pengene vil renne inn. Smart eller? Bare ved å love øl i literskrus får du folk til å komme til deg, i stedet for å gå på et vanlig utested, der man kan sitte, snakke, og drikke øl til lavere priser.

Det var i grunnen alt jeg hadde å si i kveld. Siden INTERNET KAN BRYTE SAMMEN er det ikke sikkert det blir noen spalte i morgen, kanskje bare 10-15% sjanse for at det blir, men vi får være optimistiske. Og hvis calcuttagutta opphører å eksistere skal dere alle vite at jeg har satt stor pris på dette prosjektet.

-Tor Nordam

Comments

Arne,  12.10.05 23:48

Jeg husker godt da jeg var på oktoberfest i dødens dal under uka03.Store mengder høy var plassert rundt alle veier, og ble et stort problem fordi de hele tiden ramlet oppi de store ølkrusene (spesielt utover kvelden). Men det jeg husker best var en engelskmann som kom bort til meg og ville skåle. Jeg reiste seidelen (på albuen-ut-i-90 grader-manèr) og førte den i stor fart fremover. Men briten senket armen uanmeldt slik at jeg bommet totalt og slo ham rett i pannen med den solide glasskoppen. Uff og uff. Jeg skulle hørt på Tor og gått en annen plass isteden. Jeg tok med kruset hjem og det er sprekker i det...

Tor,  13.10.05 00:01

Mitt forhold til UKA 03 ble avsluttet da det ble klart at Snoop ikke skulle komme.

Torgar,  13.10.05 17:17

Til oktoberfestbiten, du glemte de ypperlige toalettfasilitetene

Anders,  13.10.05 18:42

De må jo være bra de, er jo bare å løpe opp til gløs.

Torgar,  13.10.05 20:31

Æææ, for langt, det er et stort, flott, og grønt toalett rett over veien ved teltet

Til dette med den DNS kranglingen, så er jeg ikke bekymret over internetts eksistens. Men dagens struktur kan/kommer til å endres.

Hvis enkeltland innfører egne DNS (Domain Name Servers), dette er tjenere som oversetter addressen vi skriver i nettleseren vår, til IP addresse, vil internett se forskjellig ut fra forskjellige land eller områder. Jeg ser for at brukeren selv vil velge DNS og derfor kunne få tilgang til forskjellige "utgaver" av internett.

Dette vil ødelegge dagens globale utgave, og vil antagelig føre med seg større grad/mulighet for sensur, samt muligheter for misbruk at tjenesten.

Jeg tror opprettelsen av egne DNS vil komme i løpet av få år, men dagens struktur vil opprettholdes, i allefall i den "frie" delen av verden, da individet vil ha muligheten til å velge DNS fritt.

Men dette kan føre til en komersialisering av DNS og derfor kunne bli utsatt for ikke-ideelle organisasjoner som ønsker å tjene penger på "manipulering" av slik informasjon.

Tor,  17.10.05 14:05

Som alle andre problemer i verden kan dette løses ved å sende Tore etter de ansvarlige.

Are,  17.10.05 19:57

Jeg har ikke noe tro på "balkanisering" av nettet, da forsvinner mye av poenget. Det vil ikke være gunstig for noen minus de regimene som drar fordel av redusert strøm av informasjon, slik som jeg ser det. Og slike regimer blir det forhåpentlig stadig færre av.

Men, man har jo allerede tilfeller av "walled gardens" - altså nett som er adskilt fra internett-jungelen. Eksempelvis har japanske mobilbrukere de siste årene boltret seg på et eget mobilnett, mens vi nordboere har kluret med WAP.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4429