Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Matspalte!!!!!!, v.2

Hei alle barn, i dag skal vi lage noe dere liker kjempegodt. Is! Og vi skal lage den så kjapt og effektivt at pappa ikke kan si nei med tåpelige unnskyldninger om at det tar lang tid. Og som om ikke det var nok skal vi også lage kjempegod is. Jeg vet hva jeg snakker om her, for jeg har nylig vært i Italia, der skogsbærisen faktisk inneholder skogsbær. Italiensk is er nesten den beste i verden, men den vi skal lage er bedre.

Vi skal begynne forholdsvis enkelt med en vaniljeis. Hvis du er som meg tror du kanskje ikke at du liker vaniljeis. Det kan kanskje skyldes at du bare har pleid å spise forholdsvis standard vaniljeis, slik som den som er i boksene med "tress". I såfall er det ikke noe rart du ikke liker vaniljeis, for den smaker ingen verdens ting. Jeg trodde lenge at jeg ikke likte vaniljeis, men så smakte jeg slik jubileums-greier fra Diplom is. Den er absoutt the shiznit, men ikke på langt nær så god som den vi skal lage. Grunnen til at den er bedre enn tress-isen er at det er ekte vanilje i den, og det skal også vi bruke.

Til en halvliter is trenger du noe slikt som 25 cm vaniljestang. Del den i to, og skrap ut frøene. Ha dem i en metallbolle, sleng i 1 dl sukker, 2 dl melk og 3 dl fløte. Kjempelett å huske, 1, 2, 3. Visp dette godt sammen, og så er vi klar til å begynne. Akkurat her paser det forresten godt å sette browniesene i ovnen. Brownies og vaniljeis passer genialt sammen. Man kan nesten si at brownies er brukne i kombo med vaniljeis. Brownies lager du ved å røre hvitt 4,4 dl sukker, 2,2 dl smør. Så har du i 4 egg, 2 teskjeer vaniljesukker (eller 15 cm vaniljestang), 2 teskjeer bakepulver, 3,3 dl hvetemel og 12 spiseskjeer kakao. Rør i hop alt i hop, og smekk i ovnen på 170 grader, og stek i ca 25 minutter. Tiden avhenger av hvor tykt du legger det. Det beste er å ta fyrstikktest når det nærmer seg, og ta den ut mens den fortsatt er bittelitt klissete inni.

Når du har satt browniesene i ovnen setter du på kaffe, og så er du klar til å lage is. Sett bollen på bordet, rør med en tresleiv, og ha i en øse flytenende nitrogen.


Advarsel: Flytende nitrogen holder en temperatur på ca -190,5 grader, og er potensielt farlig. Du bør ikke drikke det, selv om det kan føre til mega-rap, du bør ikke tømme det på klær, og du bør ikke tømme mye av det på ting du er redd for, som for eksempel slekt og venner.

Når du har i nitrogen vil det dannes mye røyk, og koke lystig. Det som skjer er at nitrogenen koker, og vannet i melken fryser. Du kan sammenligne det med om du hadde helt vann i flytende tinn som holdt 250 grader eller noe slikt. Røyken som dannes er frostrøyk, og består altså av vann, og er dermed helt ufarlig.


Røyken gjør det imidlertid litt tricky å se hva som skjer, derfor skal jeg fortelle deg det: Når du heller i nitrogen fryser isen utrolig fort. Denne raske avkjølingen gjør at det dannes bittesmå iskrystaller, som gir en utrolig smooth is. Den dannes imidlertid i klumper, og derfor er det viktig å røre kraftig med tresleiven.

Når kokingen begynner å gi seg har du i en øse til med nitrogen, og fortsetter slik med kontinuerlig røring til alt har ønsket konsistens. Du trenger ca 4 ganger så mye nitrogen som den mengden is du vil lage. Å lage is med denne metoden er forholdsvis kjapt, og isen er derfor ferdig omtrent samtidig med browniesene og kaffen, og alt er klart for å nyte en herlig dessert. Noe av det kuleste med denne måten å lage is er at det er et ganske imponerende show, og man bør derfor gjøre det på bordet, akkurat som flambering. Jeg var på forhånd litt bekymret for at det kanskje skulle sprute, men det var ikke et problem i det hele tatt. Når isen er ferdig kan man spise den direkte fra bollen, eller porsjonere på fat.

Det er også mulig å lage is med andre smaker enn vanilje. Mine favoritter når det gjelder italiensk is er youghurt, sitron og skogsbær. Jeg er litt usikker på hva jeg må gjøre med mengden fløte og melk for å lage en bær-is, og litt usikker på hva som skjer med melken når jeg har i sitron, men dette er ting jeg kommer til å forske på, så følg med for mer info. Ellers er det naturligvis helt genialt med kaffe i is, og det burde være forholdsvis greit å lage. Dropp vaniljen, ha i bittelitt kakao og en kopp espresso, og du burde være i gang.

Alle bilder er tatt av Jørgen.

-Tor Nordam

Versions:

Version 1

Tor, 08.10.05 22:09

Version 2

Tor, 03.06.11 15:47