Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 1 month
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Morgenstund har gull i munn

I går valgte jeg litt frekt å køye tidligere, for så å skrive spalten min i dag morges. Jeg føler at det sier en del om meg. De siste årenen har jeg nemlig blitt stadig mer fornøyd med konseptet "God Tid om Morgenen". Mens jeg i gamle dager stod opp senest mulig liker jeg nå å drikke en kopp te til frokosten, smøre meg en bad-ass matpakke, og loffe til jobb/skole, og helst komme frem ti-femten minutter før jeg må.

La oss se på dagen i dag som eksempel. Jeg begynner på jobb ti, men stod allikevel opp 8. Så spiste jeg frokost og drakk te, og nå sitter jeg her og leser nyheter og skriver med en diger bolle rips jeg akkurat var ute å plukket. Oh Yeah!

På søndager hender det jeg er enda sykere. Da har jeg fra tid til annen stått opp så tidlig at jeg rekker å bake rundtstykker til frokosten. Det er kanskje ganske crazy, men det er ganske digg også. Her finnes det forresten et triks jeg bruker hvis jeg vil sove litt ekstra. Jeg presenterer hele fremgangsmåten her, så Are kan sjokkere og glede sine samboere med ferske rundtstykker i morgen.

Først bestemmer du når du vil spise, og setter på vekkerklokken
2-3 timer før dette tidspunktet. Når du våkner setter du deig. Det pleier jeg å gjøre ved å putte kanskje 7 dl lunkent vann i en bolle, røre inn en halv pakke fersk gjær, litt olivenolje og litt salt. Så har jeg i grovmel mens jeg fortsatt visper. Fortsett med det til suppa begynner å bli tung å vispe i. Da setter du bort grovmelet, spyler vispen, og slenger i finmel. Her pleier jeg å røre med en finger mens jeg har i finmel, til jeg ser at deigen begynner å bli tørr nok, og så begynner jeg å kna på vanlig vis. Slik unngår jeg å få slike kule deig-hansker. Når du har knadd deigen litt slenger du over et håndkle, og legger deg til å sove, med vekkerklokka satt på en time senere, eller noe slikt.

Når du våkner for andre gang elter du deigen litt, og baker så ut rundstykker. Jeg lager dem digre, for da slipper jeg å lage så mange, og jeg slipper å smøre så mange. Sett dem på stekeplate eller rist med bakepapir, dekk over, og hopp tilbake i køya. Denne gangen setter du vekkerklokka på litt mindre enn forrige gang, kanskje 45 minutter.

Når du står opp for tredje og siste gang slår du på ovnen, på 175 grader eller noe slikt, det er det jeg bruker i allefall, og setter inn rundstykkene når den er blitt varm. Steketiden avhenger av størrelsen på rundstykkene naturligvis, men på 175 grader blir småfeil straffet i særlig grad, så du har litt slingringsmonn. Jeg pleier å steke i ca en halvtime, men det er som sagt ganske store rundtstykker. Mens rundstykkene steker kan du dekke på og sette pålegg på bordet, og lage te, og vips har du et bonderomantisk fellesmåltid som vil gi deg masse respekt fra de som våkner i passe tid til frokost.

Denne fremgangsmåten forutsetter naturligvis at du ikke er av den typen som aldri får sove igjen når du først er våken.

-Tor Nordam

Comments

Sigrid,  13.08.05 09:36

Fint å se at det også finnes andre, på vår alder vel og merke, som frivillig står opp altfor tidlig på en lørdag...:)
Nå skal jeg lage rundstykker. Well done, Tor!

Are,  13.08.05 20:12

Aj, dette er til å bli inspirert av. Synd at jeg ikke har noen råvarer i hus. Jeg sparer inspirasjonen til senere bakeverk-basketak. God tid om morgenen er forresten veldig bra saker, jeg har vært en god tid om morgenen-person i alle fall siden ungdomsskolen.

Faktisk får dette med god tid og frokost meg til å tenke på førstegangstjenesten, hvor vi hadde kaffe/kakaomaskin og så mye juice vi kunne drikke og mye mer til frokost hver dag. Da er det ållreit å ha god tid og kunne virkelig kose seg.

Anders G.,  14.08.05 14:16

Ja.. _nesten_ (men definitivt bare nesten) sånn at det å stå opp 06, vaske rom og fellesrom er verdt ferdig frokost med salat og kakao. Kjipt med kø riktig nok, men det ble jo rimelig greit etter at halve leira dimma de første månedene.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
3755
Google hits
2
Last google search
deig hansker