Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 1 month
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 1 month
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 1 month
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 1 month
Kort hår
Tor, 3 years, 1 month
Ravelry
Camilla, 2 years, 8 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 7 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 10 months
50 book challenge
Camilla, 1 month, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Malmstøv og kaffe

Siden jeg har et lite ønske om å opprettholde min status som skribent, så er det på tide at jeg også bidrar med en artikkel, og da det ser ut til å være god skikk å skrive om jobben sin, så skal jeg også gjøre det. I fem uker har jeg vært ansatt på LKAB (Luossavaara Kirunavaara Aktiebolag), nærmere bestemt malmutlastingen i Narvik havn, som er en hjørnesteinsbedrift i kommunen. Blant overfloden av barske maskiner de har der, er det til tider litt bittert å bare være vaskehjelp, men det ser ut til at jeg kanskje blir lagerjævel etter hvert, så det er vel håp for meg også.

Etter fem uker i jobben begynner jeg å få rutine på saker og ting, og mannen som bare kommer innom jobben for å ha noen å snakke med mens han går sykemeldt har sluttet å nevne at jeg begynner å få god sving på moppen. Jeg kan ikke lenger svare at det kommer etter hvert. Litt trist, egentlig, da jeg etter vår tredje samtale langs disse linjene trodde at vi skulle si dette hver dag, som et slags fast ritual, men den gang ei. Derimot har jeg snakket med ham om hva jeg studerer. Dette forløp omtrent slik:
Mannen: Ka gjør du ellers på året, når du ikke e her å vaske?
Jeg: Æ studere fysikk i Trondheim.
Mannen: Fysikk, ja. De eneste æ huske av fysikken er H2O.
Annen mann: De der e jo kjemi, hø, hø!
Alle: Hø hø (eller he he)
Og dagene går…

Erfaring viser at det finnes to typer flekker på bolaget. Flekker av den ene typen er svarte som hullet i jorda de er hentet opp fra, bortsett fra de gangene de er røde. Jeg snakker selvfølgelig om jernmalm, som kommer i form av pellets i særdeles lange togsett fra pelletsverket i Svappavaara (Det er i Sverige, dette fabelaktige landet i øst). Denne hendige pelletsformen er vel og bra for transport, men den hindrer ikke at mer støv enn dere til sammen har hatt i husene deres det siste året må kostes og moppes opp fra gulvene daglig (gitt at ingen lesere liker å tømme en kopp med sand og støv på golvet en gang om dagen).

De andre flekkene er selvfølgelig kaffe; denne himmelske drikken fra det afrikanske kontinentet som, i en mer eller mindre vellykket form (ofte det senere), er et fast inventar på store og små arbeidsplasser i dette langstrakte land. ”Stille du led, hvil nå i fred,” står det på den ødelagte kaffeautomaten i femte etasje, noe som vitner om den viktige plassen kaffen har i livet på LKAB. Med en slik holdning er det litt vanskelig å forstå at så mye kaffe går til spille i halvfulle kopper (sammen med sigarettsneiper), på bord, stoler og gulv, og i sprekken mellom vinduskarmen og dette hvite, rektangulære røret som i kontorlandskap brukes for å skjule kabler. Forstå det den som kan.

I september ser det ut til at jeg skal overføres til å jobbe på lageret der LKAB oppbevarer reservedeler og lignende til alt av kult utstyr de har stående rundt omkring, og mer om dette kommer en annen gang. Inntil da er dagene mine mellom sju og tre fulle av mopper, malmstøv og kaffe.

Fortsettelse følger…

Comments

Are,  11.08.05 01:11

Sommerjobbberetninger er meget bra saker. Kult med artikkel fra deg, Mathias! Ser frem til fortsettelsen!

Tomprat er interessant - en dag bør jeg ta meg litt tid og gå over de oppgavene som helt sikkert fins i biblioteket på UiO om emnet. Jeg pleide bestandig å synes at tomprat var en dum ting, men etterhvert har jeg skjønt at det er en mer eller mindre nødvendig olje i det sosiale maskineriet. Samme hvor platt det kan føles. Tomprat er nok en ting jeg burde beherske bedre for å gjøre en virkelig god jobb som kassamann på Byggmakker.

Jørgen,  11.08.05 22:45

Dere burde gjøre noe med den time-out greia. Nå gikk dere glipp av en god historie, og et lite, litterært mesterverk.

Jørgen,  11.08.05 22:47

Men, Are: "Mathias"?! Hva faen? Det står da faktisk Matteus etter kolonet bak "Forfatter". Skjerpings.

Tor,  12.08.05 00:02

Ah, småprat er jeg en jævel til, fordi jobben min ofte er slik at kunden sier hva han skal ha, så må vi gå ganske langt for å finne det, og på den spaserturen rekker man litt prat om været og slikt.

I slike situasjoner synes jeg småprat er helt greit. Ellers er det bare overflødig. Jeg føler for eksempel ikke noe behov for å diskutere været med noen jeg ikke kjenner i heisen.

En gang på jobben satt Arild og jeg på pause sammen med to eldre karer, og ingen sa noe på flere minutter. Så sa jeg

"Det er fint vær i dag"

Så sa Arild

"Prøver du deg på smalltalk? Det kan du bare drite i."

Så spiste vi i stillhet til 20 minutter til. Det syntes jeg var hysterisk morsomt.

Arne,  12.08.05 01:08

Tv-programmet Typisk Norsk hadde et morsomt innslag om dette. De fikk Kristen Gislefoss til å ta heisen i Postgirobygget (som visstnok er den heisen i Norge som tar lengst tid fra topp til bunn/bunn til topp), og ba ham starte smalltalk-samtaler med forskjellige folk. Godeste Gislefoss hadde kun en regel: Han hadde ikke lov å snakke om været.

Skjult kamera var montert i heisen, og dermed kunne vi hjemme le fornøyd når værmelderen blant annet forsøkte seg med "Så du tar ikke trappen i dag altså"

Camilla,  15.08.05 11:11

Fint å vite at du fortsatt er i live.
Ikke det at jeg skriver noe oftere, men jeg vet at jeg er i live, så det er ikke noe problem. Når kommer du til Trondheim?

Matteus,  15.08.05 20:09

Jepp, jeg lever. Ankomst Trondheim 3. eller 4. oktober, før jeg skal til Oslo og møte brorsan. Så venter London og det store utland. Hvis noen har lyst til å huse en ikke altfor skummel svenske i noen dager, så får de lov til det.

Camilla,  15.08.05 21:03

Du kan sikkert bo hos oss.

Matteus,  15.08.05 21:28

Jeg aksepterer med glede.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6300
Google hits
6
Last google search
malmstøv