Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Leserinnlegg

Jeg er virkelig på en rull når det gjelder leserinnlegg for tiden. Jeg hadde jo ett på trykk i juni, og inspirert av suksessen var jeg ikke sen om å hive meg rundt da jeg var hjemme i Molde sist, og så en fyr fra FrP skrive noe tullete i Romsdals Budstikke. Det vil si, jeg var egentlig litt sen om å hive meg rundt, jeg drøyde nesten en uke, men plutselig fikk jeg det for meg at jeg burde skrive et svar, og sannelig kom det ikke på trykk i papiravisen i går. Her er teksten, til allmenn forlystelse.
Hvordan ikke diskutere politikk
Torsdag 29. august hadde Steinar Berge et leserinnlegg på trykk i Romsdals Budstikke. Flere temaer ble nevnt, og for å sitere Berge, «Det er mye mer å ta fatt i», men jeg skal begrense meg til klima. Bakgrunnen er at to personer fra SV i et tidligere innlegg har kalt FrP «klimafornektere». Åpenbart et tullete uttrykk, noe Berge da også fremhever ved å påpeke at «klima har vi hatt til alle tider». Med det samme han er i gang tar han like godt på seg å vise at FrP tvert imot er klimarealister, og søker å motbevise teorien om at menneskelige utslipp av CO2 gir et dominerende bidrag til klimaendringer.

Berge fornekter seg i alle fall ikke, og strør om seg med intetsigende utsagn. Han sier at solens magnetfelter påvirker klimaet, og legger hjelpsomt til at solen «skifter poler» akkurat nå. Han nevner at vulkaner kan påvirke klimaet, og kommer med en liten anekdote om vulkanutbruddet på Island i 2010. Også forandringer i de store havstrømmene kan påvirke klimaet, må vite. Til slutt kommer selve nådestøtet: «FNs klimapanel begynner å innse at ikke alt kan forklares med CO2.»

Ingen som er sånn noenlunde i vater hevder at klimaet utelukkende styres av mengden CO2 i atmosfæren. Det er likevel fullt mulig at menneskelige utslipp av CO2 er den drivende kraften bak den oppvarming som er observert siden begynnelsen av den industrielle revolusjon. Å nevne andre faktorer som kan ha en innvirkning på klimaet, uten å gjøre noe forsøk på å koble variasjoner i disse faktorene til observasjoner, er ikke et nyttig innspill i en debatt. Antydningen om at FNs klimapanel først nå begynner å innse det FrP alltid har hevdet vitner om en mildt sagt imponerende arroganse og mangel på forståelse for hvordan forskning fungerer. Klimapanelet har aldri hevdet at CO2 er det eneste som påvirker klimaet på Jorden, men mener likevel at menneskelige utslipp av CO2 er den viktigste årsaken til den senere tids oppvarming.

Hvis du leste Berges innlegg, og nikket fornøyd og tenkte at dette var godt sagt, vil jeg be deg innstendig om å lese innlegget nøye en gang til. Spør deg selv om han faktisk argumenterer godt. Argumenterer han for, og sannsynliggjør, en kobling mellom for eksempel solflekker og observerte klimaendringer? Har det at flytrafikken stoppet opp egentlig noe med saken å gjøre? Er det sannsynlig at solens 11-årige aktivitetssyklus kan forklare at middeltemperaturen på Jorden har steget siden 1800-tallet?

Jeg vet ikke om Berge selv tror han skriver godt, eller om han bare slenger ut begreper som høres vagt vitenskapelige ut sammen med en antydning om at FrP er de som har skjønt hvordan ting henger sammen. Uansett håper jeg at folk flest innser at klima-avsnittet i innlegget ikke inneholder et eneste argument, og er søppel fra ende til annen.

Tor Nordam
SV-velger og fysiker
Trondheim
Camilla, Are, Eivind, Kjellove, Anja likes this

Comments

Are,  07.09.13 19:22

Veldig bra, Tor! Jeg skummer som regel RB, og jeg så faktisk den overskriften din. Jeg ble nesten pirret nok til å lese innlegget, noe jeg så godt som aldri gjør. Det er gledelig at du har din egen private "Nokken i Budstikka tar feil!"-variant av "Duty Calls"!



Forøvrig er det en mager trøst i M&R at FrP går kraftig tilbake (dessverre til fordel for Høyre, og ikke noe mindre blått).

Blir det valgvake på Calcuttagutta? Jeg kommer til å ha valgvake, og har tenkt å ha chat gående på Google Hangouts.
Tor,  07.09.13 20:38

Spent på å se om jeg får svar. Jeg håper egentlig det ikke dukker opp noe, da det ville være en smule upraktisk å føre en krangel via papirutgaven av Romsdals Budstikke. Men si gjerne fra om du ser noe.
Anja,  08.09.13 18:10

Berge dreit på draget, stakkar. Way to go, Tor!