Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 9 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 8 months
Kort hår
Tor, 1 year, 9 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 4 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Tor tenker høyt om bærbar lagring og andre grunner til å spa penger ut av vinduet

Men først vil jeg minne om konkurransen jeg utlyste i 17. mai-posten. Har du et forslag til hvordan vi fikk med alle på bildet? Skriv din løsning som kommentar til 17. mai-posten. Første person med riktig svar får cash and prizes. Konkurransen er ikke åpen for personer som er med på bildet.

Bærbar lagring er kjekt å ha. Da kan man ta masse bilder uten å være et sted med pc, f.eks. hos besteforeldre eller på fjellet. Dingser med harddisker i er dessuten billigere enn tilsvarende mengde minnekort, og det er mye enklere å se på bildene. Bærbar lagring er bra. Men hvilken type er best?

Laptop er jo en fin ting, det er det liten tvil om. Den gir meget bra muligheter til å kikke på bilder, stor lagring, og kan dessuten brukes til andre ting. Ulempen er at den er forholdsvis stor, og får dermed ikke plass i ZIP-drive-lommen på cargo-pants. Laptop er dessuten dyrt. Jeg har forsket litt på slikt i dag. Batteritid er ekstremt viktig når man skal ha laptopen med når man tar band-bilder på et sted der det ikke er naturlig for et band å være. Derfor må det være en centrino eller en mac. Liten og lett er også bra. 12" powerBook er fint, men koster en del penger, og har dessuten av en eller annen hemma grunn ikke PC-Card-spor eller kortleser. Dermed må man ha USB-kortleser, som er teit. Ekstra ledninger, æsj, æsj. Samme problem med 12" iBook. Centrino-pcer fås i mange varianter, og helt sikkert med PC-Card-spor, men liten er dyrt.

La meg forresten nevne mens jeg husker det at om man skal kjøpe seg mac, som man kan gjøre her, lønner det seg å trykke på utdanning under "Andre Apple Stores" øverst til høyre, så får man studentrabatt. Det som er ukult med mac i forhold til pc er at Apple skal ha uhorvelig mye penger for å sette i mer RAM og større harddisk.

Ulemper med laptop er at de tar stor plass, og koster mye penger. Fordeler er at man også kan bruke dem til andre gjøremål i huset, og at de gir gode muligheter for å se på/jobbe med bilder "på location" (for å bruke et ubehagelig uttrykk).

Det andre alternativet til bærbar lagring er små kjekke dingser som Nikon Coolwalker. Ha to minnekort. Når det første er fullt putter du det i din Coolwalker, og putter den i nevnte lomme i nevnte pants. Med mindre du skyter ekstremt fort vil det første kortet være tomt før du har fylt neste, og du kan bytte. Ganske enkelt genialt. Når du er hjemme plugger du den bare til pcen som en standard USB-disk, og overfører bildene. Den har tilogmed en liten skjerm, og lar deg sikkert høre mp3er og se filmer også, selv om jeg ikke kan skjønne hvorfor du vil kaste bort dyrebar battertid på denslags. Jeg leste et sted at batteriet holdt i noe slikt som 3 timer, så det burde holde til å fylle dingsen med bilder. Den tar 30 GB, eller som det står i reklamen:

10.000 bilder!!!!!!!!!

Ulemper med denne dingsen er liten skjerm, kan ikke brukes til andre ting. Fordeler er at den tar minmalt med plass, at den koster mye mindre enn en laptop og at man kan ha den i lomma mens du knipser og bruke den underveis. Se f.eks. på denne fyren, som bruker en slik dings mens han fotograferer paintball. Det kan du ikke gjøre med en powerBook.

Så hva skal man gå for? Skal man si seg fornøyd med stasjonær pc, og spare penger på å kjøpe en liten dings? Eller skal man prioritere multibruk, og tenke at man uansett må ha laptop når masteroppgaven skal skrives? Eller skal man holde kjeft med dette utstyrshysteriet, og gå ut å ta bilder? Det var i allefall det jeg gjorde, inntil videre. Et bilde eller to kommer, men først om et par timer, fordi jeg faktisk er på skolen av alle steder akkurat nå, og har ikke kabel til kameraet.

Edit: Bilder:
Ellers så har det vært en sånn derre messe på skolen de siste par dagene, en utdanningsmesse for lærere i videregående. Stappfullt av folk overalt, og stengte kantiner i alle retninger, og folk med dress og prosjektører i gangene. Det kommer et bilde av det også.

Edit: Bilde:


I forbindelse med denne messen har det vært en slags internet-cafe i et vrimleareal her på bygget. Poenget har antagelig ikke vært å vise frem internet, for det finnes jo overalt her uansett, men å vise frem macer. Jeg observerte faktisk en mac Mini, som jeg tok bilde av. Det kommer også.

Edit: Bilde:


Da vil jeg bare avslutte med å oppfordre til debatt, selv om jeg innser at det kanskje bare er jeg og litt Are som er interresesrt i dette. Men kanskje Eivind kan si noe om centrinomaskiner? Jeg er ute etter en dings som er liten, har god batteritid, og eller er helt kurant. Kommer ikke til å spille tunge spill eller drive med 3D-rendring.

-Tor Nordam

Comments

Anders G.,  20.05.05 23:40

Min kjære bror har en Apple G5 dual 1,8ghz. Kjøpte den i grunnversjonen, men vi oppgraderte den med 1gb ekstra minne og 200gb mer disk for et par måneder siden. Gikk uten større problemer, greit tilrettelagt visstnok, ferdig med s-ata kabler i kabinettet osv. Kranglete når det gjelder minne dog, likte ikke kombinasjonen av nytt + orginal eller nytt + annet nytt, eller noe annet for den del. Forøvrig har jeg ikke noen store formeninger om hva du bør velge, men Coolwalkeren hørtes jo unektelig veldig praktisk med tanke på bilder. Jeg kjøpte forøvrig en bærbar selv for det som nå er 4,5 år siden, og den ble egentlig brukt alt for lite. Rett og slett for liten skjerm til mitt bruk, for dårlig batterilevetid, og bare stress å dra på når jeg har tilgang på maskiner nok både hjemme og på skolen.
Are,  21.05.05 00:14

Personlig hadde jeg antakelig kjøpt en iBook 12". Ser ikke vitsen i å cashe ut for en 12" PowerBook, og eneste minuset med iBook'en i mine øyne er at den ikke kan kjøre spill og ikke har noe særlig grafikk-power (noe som for tiden gjør den noe uaktuell som bærbar for meg).

Svaret her blir egentlig "ja takk, begge deler", spør du meg. Bærbar har blitt en temmelig sentral del av mitt liv ;) Samtidig er det jo ikke noen tidseffektiv måte å tømme minnekort på sammenlignet med Nikon-dingsen du nevner, så bruksscenariet spiller jo inn her. Når det er sagt vil man som regel ha med seg iBooken i standby-modus, og da er den klar til bruk på ~5 sekunder. Med USB 2.0 går det ikke så sykt tregt å overføre bildene heller, så noen katastrofe er det vel ikke. Spørsmålet blir vel heller om det er krise å bære med seg lappis på ryggen.

iBook har dugelig batterilevetid også - til den prisen får du ingen PC med så lang batterilevetid (~5 timer). På den annen side er den forholdsvis tjukk - men igjen, derfor mer robust, og en PC til den prisen vil være like tjukk, ikke så robust og på langt nær så elegant. Dessuten er etter min mening (og jeg har aldri hatt en Mac, så min erfaring begrenser seg til det jeg har gjort med dem på skolen og det faktum at det tross alt er unix i bånn) Mac OSX overlegent Windows XP, så lenge du ikke trenger muligheten til å spille dataspill.

Bærbare datamaskiner kan jeg skrive om i timesvis. Jeg hadde en liten affære på gang med en rimelig australsk iBook tidligere i år, men fant ut jeg skulle prøve å flytte oppmerksomheten over på en mac mini istedet, som jeg vurderer å kjøpe en av i høst. Nå kan det hende at spillguden hevder seg og tvinger meg til å bruke pengene på å skaffe en bedre spill-PC istedet - vi får se.

Tor,  21.05.05 00:53

Men det at man må bruke USB-kortleser på en iBook trekker hardt ned. Da må jeg ha en dings med ledning og drit, og det er ikke særlig elegant, og er dessuten stress.

Jørgen,  21.05.05 01:09

denne pc'en er tingen for deg. ikke noe ibm-hor med innebygget skrotprogramvare du ikke trenger og med centrino koseprosessor. mac er jo bare tøys :) man får da også brukte laptoper som er mer enn gode nok til ditt bruk, som ikke er mer enn et år gamle, kastet etter seg på qxl.

Tor,  21.05.05 01:19

Får man egentlig brukte laptoper slengt etter seg på qxl? Er det egentlig så mange som selger sin et år gamle laptop? Er du ikke sprø i hodet ditt hvis du gjør det, fordi bruksverdien uansett vil overgå salgsverdien med tusenvis av prosent?
Are,  21.05.05 01:42

Laptopen Tore refererer til over er faktisk omtrent den samme som jeg har, med unntak av at den er ganske mye svakere mht minne og harddisk og ikke minst grafikkort. Hovedsaken for din del vil vel være PCMCIA-slotten (PCCard) som du kan bruke til å få en compact flash-leser. Det største minuset er at den ikke er robust; den er faktisk bøyelig :p (dog har den har gjort jobben for meg frem til nå) og designet er ikke noe særlig. Tykkelse/vekt/størrelse/skjerm er bra.

Ellers får man jo HP/Compaq/etc merkevare-PCer til rundt sju tusen kroner om dagen, men da snakker man sjelden om batterilevetid over tre timer.

Brukte laptoper har heller ikke noe batterilevetid å skryte av. Ellers er jeg enig i de tingene du nevner, Tor.. sist jeg så etter brukte bærbare der var det ikke noe særlig å hoppe i været over når man sammenlignet med hva man fikk på Elkjøp.

Mac er forøvrig ikke tøys ;) Men den diskusjonen kan vi ta en annen gang.

Anbefaler å kikke på HW.no sine anmeldelser av bærbare maskiner hvis du er oppriktig interessert i en sånn.

Konklusjonen tror jeg må være at du kjøper en iBook til å redigere på og denslags og en Nikon Zupahwalka til å lagre bildene med når du er på tur. He he he.

Tor,  21.05.05 09:23

Her må jeg faktisk arrestere deg Are. Jeg vil uansett ikke bruke en iBook til redigering, for det vil jeg gjøre på min stasjonære pc, med stor skjerm og ekte mus og masse ram. Så det er ikke et argument for å kjøpe mac.

Tor,  21.05.05 11:33

Forøvrig er robusthet og litenhet viktig, så en bøyelig 15" er ikke ideelt. Jeg vil ha en maskin jeg kan slenge rundt på.

Er det forresten noen som vet hvordan en laptop vil trives med å ligge i sekken og jobbe med å tømme minnekort mens man går rundt med sekken på ryggen?

Anders G.,  21.05.05 15:29

Du får skaffe deg noe slikt:
http://www.panasonic.com/computer/toughbook/learn_more_tb29.asp

Fant dessverre ikke filmen fra en eller annen messe hvor de tømte vann på den, og jeg mener de også hoppa på den, eller ihvertfall stod på den. (evt. en annen modell/merke)

Tor,  21.05.05 16:11

Joda, fin den, bare litt dumt at den veier et tonn og koster en million.

Jørgen,  21.05.05 16:27

Hahahahahahaha...

Are,  21.05.05 23:47

Du kan koble til ekte mus og ekte skjerm til iBooken. Rammen kan man jo ikke gjøre noe med. Enden på den visa blir vel at du må kjøpe en dual G5. Er ikke Apple overlegent når det kommer til fotoredigering?

12" iBooken til Apple skal jo passe den robusthet-testen, skjønt det gjelder vel i enda større grad IBMs maskiner - som er mye dyrere. Akkurat det med å la maskinen surre og gå mens den ligger i sekken er ikke anbefalt, tror jeg. Jeg har gjort det noen ganger med min egen, og den blir fort farlig varm. (Brukte den blant annet som MP3-spiller en gang :p). Nå er iBooken mindre varmeproduserende enn hva min er, men jeg tror likevel ikke det er noe å satse på.

Interessant spørsmål, egentlig. Harddiskgjengen har vel begynt å bli flinke til å gi produktene sine en tydelig vurdering på harde støt etc diskene tåler mens de kjører, men jeg kan ikke huske å ha sett noe slikt for en hel laptop. Bortsett fra harddisken og CD-ROM er det vel ikke så mange ting som er mer sårbare når de er i bruk enn når de står stille. Skaff deg en ventilert sekk og prøv :)

Jon Are,  23.05.05 14:14

Jeg har en Archos Gmini 220 til bildedumping. Mye som en coolwalker, men med ubrukelig skjerm, mindre fysisk(?) grunnet 1.8" disk, billigere, og med brukergrensesnitt av typen PAIN IN THE ARSE. Virker gjør den imidlertid (etter firmwareoppdatering), og siden det er en MP3-spiller i tilegg bruker jeg den opp til flere timer per dag. Hvis det er kun bildelagring i felten du er ute etter er noe slikt en mye enklere og billigere løsning enn en laptop. Unngå Archos hvis du kan, men alternativene er noe begrensede i denne kategorien.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
6859