Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 8 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 1 month
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 8 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 8 months
Kort hår
Tor, 1 year, 8 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 8 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

En liten sak om lystgass

Temaet i dag springer fra en samtale jeg hadde med Jørgen, Tore og Trond på tirsdag. Vi diskuterte biler og denslags, og kom på et tidspunkt inn på lystgass, eller nos som de sier i filmen Fast and Furious (eller hva den nå heter). Jeg hadde forestilt meg at nos rett & slett var en forkortelse for Nitrous Oxide, som det populært kalles på engelsk, men så er ikke tilfelle. NOS er en forkortelse for Nitrous Oxide Systems, som er ett av flere firmaer som leverer slikt. "I alle dager" tenkte jeg når Tore fortalte dette. Jeg så for meg at nitrosystemer for biler var noe hjemmesnekret og ulovlig, men så finnes det altså flere firmaer som driver med slikt!

Du kan lese mer om firmaet NOS her:
http://www.holley.com/HiOctn/ProdLine/Products/NOS/GenInfo/History.html

Så hva er egentlig vitsen med å putte lystgass i motoren? I Oxford Concise Science Dictionary står det "It is decomposed on heating above 520 °C into oxygen and nitrogen, and will support the combustion of many compounds." Og det er nettopp det som er poenget. Hvis man klemmer mer oksygen inn i sylinderen i en motor kan man brenne mer bensin. Det er akkurat det samme som man gjør med f.eks. en turbo. Og lystgass er annen en lettvint måte å tilføre mer oksygen, ettersom den dekomponerer til oksygen og nitrogen ved temperaturer man lett oppnår i bilmotorer. For en litt lettvint forklaring av typen, "man tar et oksygenmolekyl, og to nitrogenmolekyler og limer dem sammen med en kjemisk binding" les her:
http://www.holley.com/HiOctn/TechServ/TechInfo/NOSTech3.html

Men hvorfor kan man ikke bare tilsette oksygen? Lystgass består jo tross alt av to tredjedeler nitrogen, det virker jo unødvendig. Dette har jeg ikke greid å finne ut av, men jeg ser for meg at det er sikkerhet som er saken. Under 520 °C er lystgass inert, så jeg vil tro det er mindre skummelt i en ulykke. Forøvrig er det ikke barebare å koble til en flaske med lystgass og kjøre på. For å få utnyttet de ekstra hestekreftene må man tilføre mer bensin, og man må endre litt på tenning-timingen. Dessuten må man ha god kontroll med hvor mye lystgass og bensin man tilfører. Øker man motoreffekten med mer enn ca 35% går gjerne motorens levetid og pålitelighet dramatisk nedover, fordi stempelringer og ventiler og kamakslinger og det som er slites raskere. Temperaturen i motoren bli også mye høyere. Det er derfor ikke rart at mannen i Fast and Furious (eller hva den nå heter) har med en laptop til å styre sitt NOS. Ellers kan det være verdt å nevne at fra en tikilos flaske med flytende lystgass får man ca 20 sekunder ekstra moro.

Andre produsenter og mer informasjon:

Nitrous Express:
http://www.nitrousexpress.com/

Venom, tilsynelatende fra Cox Import:
http://www.coximport.com/venom/

Hjemmesiden til en goth-fysiker, som later til å beskrive hvordan man bør bruke lystgass til å dope seg:
http://www.resort.com/~banshee/Info/N2O/index.html

Jeg legger merke til at produsenter av lystgass-systemer for biler antar at leserne har
a) masse peiling på bil
b) ingen peiling på kjemi (eller mattematikk og fysikk)

og at de ikke går av veien for å si ting som "i motsetning til de andre feigingene lager vi systemer som holder mål" eller "mens de andre nybegynnerne snakker om teoretiske hestekrefter snakker vi om det som faktisk betyr noe; hestekrefter på hjulene"

Og det var det for denne gang.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  07.01.05 01:01

Det høres ut som fæle greier. Det er sikkert veldig miljøskadelig (i alle fall litt), og fullstending unødvendig.
Bilfolk, altså.
Men du er søt.
Camilla

Are,  07.01.05 01:43

Dæven, det var god lesning, Tor! Jeg føler meg beriket - endelig kan jeg si noe håndfast om det akk så vage begrepet "nitro", som vi ubehersket slenger rundt oss i så mange av livets sammenhenger!
Category
Technology
Tags
Lystgass
NOS
Views
4654
Last edited by
Tor, 23.07.10 08:41