Most recent comments
Moldejazz 2018
Camilla, 1 year, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 2 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 3 years, 3 months
Jogging og blogging
Are, 4 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 4 years, 3 months
Reading in dark times
Are, 4 years, 5 months
Moldejazz 2016
Camilla, 4 years, 8 months
Kort hår
Tor, 3 months, 2 weeks
Melody Gardot
Camilla, 1 year, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 2 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Ten years ago
Coq au vin
Tor
Controls
Register

Mitt andre møte med linux

Mitt første møte med Linux var akkurat slik jeg forestilte meg at det kom til å være. Geir hadde satt opp en linux-boks for meg, eller Geir-Muren som jeg liker å kalle den. Den stod i skapet på rommet mitt, og av og til kunne jeg høre at det raslet litt ekstra i harddisken. Da visste jeg at Geir hadde logget seg inn for å sjekke at alt var bra. Senere tok jeg den med til Trondheim, og etter at det ene nettverkskortet ble ødelagt av lynet måtte jeg bytte det med telefonsupport fra Geir. Så vidt jeg husker kjører den Slackware 6.0, og det var akkurat så komplisert som jeg hadde forestilt meg, men anti-intuitive tekstkommandoer som på magisk vis fikset biffen. Og når når det ikke har vært noe fysisk galt med boksen har den alltid vært stabil som en murstein. Akkurat slik Linux skal være.

I dag hadde jeg mitt andre møte med Linux, denne gangen i form av et slikt brukervennlig grafisk grensesnitt. Jeg installerte Suse Personal 9.1, fra en boot-bar cd. Installasjoenen gikk forholdsvis greit, jeg var en stund bekymret for om den kom til å formatere harddisken min uten å stille spørsmålet på forståelig vis, men det gjorde den ikke. Senere dukket det opp en feilmelding jeg ikke skjønte, men installasjonen fortsatte uhindret, så jeg tenkte ikke noe mer over det. Og da jeg skulle boote for første gang slo det meg hvor likt det var Windows. For å være meg spesifikk var det praktisk talt identisk med Windows 98 installert på min ur-gamle Pentium 150. Det installerte greit, men hengte seg uten forklaring i oppstarten. Hver gang jeg startet på nytt. Jeg regner med at feilen denne gang ligger i den feilmeldingen jeg ikke skjønte noe av, eventuelt at jeg ikke burde ukritisk godtatt alt installasjonsprogrammet foreslo, men jeg så ikke noe som slo meg som riv ruskende galt, og det stod at en bruker med kun moderate kunnskaper skulle greie installasjonen lekende lett. Mistenkelig likt forskjellige utgaver av Windows.

For å oppsummere er jeg videre imponert over mitt første møte med brukervennlige Linux, og jeg tror jeg holder meg til mitt gamle syn, som sier at Linux skal være umulig å forstå, og like umulig å få til å krasje, forutsatt at man har peiling på seiling. I morgen prøver jeg å installere FreeBSD.

Godnatt.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  08.01.04 01:08

Dette gjør jo meg litt trist, siden jeg hadde regnet med å få linux i løpet av de første dagene, men du er søt likevel.

Anders G.,  08.01.04 18:18

Personlig har jeg holdt meg til Fedora (tidligere Redhat) i lengre tid, må vel si meg fornøyd egentlig, selv om etter at den byttet navn til Fedora, har gått over til å være en slags "testversjon" for Redhat sine enterprise-versjoner. Har også brukt den litt som desktop, spesielt nå i disse tider hvor jeg har problemer med Windows-boksen. (Bruker KDE nå som grensesnitt nå, og ikke GNOME, om det sier deg noe, tror SuSe bruker KDE også?)
Category
Technology
Tags
linux
Views
3665
Last edited by
Tor, 23.07.10 08:41