Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Pub-Tor

Jeg har sikkert fortalt før om hvordan Edinburgerne går rundt og brisker seg med denne vinteren sin. De innbiller seg virkelig at den er noe uten om det vanlige. En vinter for ekte menn. Jeg må bare nok en gang konstatere at det bare er bull. I Trondheim, der har vi vinter med smerte der. Oioioi. Våt ekkel snø og sur vind og jeg vet ikke hva. Skal jeg fortelle dere hva de har i Edinburgh? De har krokus i parkene.

En annen ting de har i Edinburgh er puber. I dag har vi vært på to. Først en som heter Brass Monkey, som hadde litt sånn opium-bule preg. De har et rom dere hele gulvet er dekket av noe som minner om tjukkas-madrasser med tepper på. Så står det lave bord oppå disse teppene, og så kan man ligge/sitte rundt bordene, og velte alt som står oppå bordet hvis man beveger seg for brått. Det skjedde heldigvis bare en gang, og det var ikke min skyle. Hver dag klokken tre viser de en kult-film. I dag var det Ghostbusters, som var ganske fett.

Den andre puben vi var på het enten Weatherspoons eller The Standing Order, og var diger. Minnet litt om Terminus i Bergen egentlig. Og de hadde et helt fantastisk utvalg i tilbehør i små poser. Vanligvis finner man ketsjup og sennep, men her hadde de ketsjup, to typer sennep (fransk og engelsk), majones, salad cream (en slags dressing) og eddik. Jepp, eddik i små poser.

Jeg vet jo allerede at folk her borte, pluss Jørgen og Knut, er gale, og liker potetgull med eddik og salt. Men i følge Tim er det også vanlig at når du bestiller chips pleier de å spørre «salnvinga?», og hvis du sier ja heller de på voldsomme kvanta med salt og eddik. Men på det stedet vi var valgte de altså å sette frem små poser med eddik. Og det var i grunnen like greit, for jeg skjønte bare halvparten av det damen i baren sa da jeg bestilte mat, så hvis hun hadde spurt hadde jeg sikkert takket ja til ekstra mye eddik uten å være klar over det.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  26.02.08 00:34

Jeg elsker Brass Monkey. Når jeg starter min lenge planlagte bokhandel/pub/kafé skal vi ha et slikt område.

Johannes,  26.02.08 22:45

Død over "salnvinga": Selve kronjuvelen i den britiske dritmat-krona. Neiognei altså.

Eivind,  26.02.08 22:50

Synes strengt tatt det er det eneste gode potetgullet. Kanskje uten ekstra salt og eddik helt på, da.

Matteus,  26.02.08 23:00

En brass monkey er en slik trekant i messing de brukte på seilskuter i gamle dager for å stable kanonkuler i. Noen ganger ble det så kalt at trekanten trakk seg sammen tilsrekkelig for at kanonkulene falle ut og rulle rundt på dekk. Derfra det sjarmerende uttrykket "cold enough to freeze the balls off a brass monkey."

Forøvrig: jeg støtter Jørgen, Knut og Eivind vedrørende potetgullet.

Jørgen,  27.02.08 17:10

Tor, siden du får lov til å skrive at jeg er gal kan du vel ta med noe av nevnte salnvinga-potetgull hit til Norge. God idé, ja? Pluss en flaske whisky som plaster på såret. Hvis ikke kan det hende jeg må smekke deg med en lovdress.

Tor,  27.02.08 17:12

Potetgull er allerede innkjøpt, dog det finnes en viss sannsynlighet for at det blir beslaglagt i tollen. Jeg tror ikke det sees på med blide øyne at man forsøker å innføre denslags.

Jørgen,  27.02.08 18:02

Ja, Maarud og KIMs har garantert kontaker i tollen som beslaglegger alt som minner om potetgull med eddik og salt. Det er jo viden kjent at det er en aaaaaalt for spesiell smak for det norske markedet. Det ville ha blitt kaos. Kilden til en kataklysme. Potetgullvarianter som "ost og løk", "biff og løk", "rømme og løk", "hvitløk og løk" og bare vanlig "salt og løk" derimot er superstreit og godt likt av "alle". Faktisk, hver gang Maarud kommer på en ny potetgullvariant så sier direktøren alltid: "Denne trenger mer løk". Hvorfor er salt og eddik en så merkelig smaksvariant som man i følge Maaruds kundebehandlere må være komplett idiot for å like? Jeg mener, de selger jo produkt som "God Gammeldavs Flæskesvær" (frityrstekt grisehud), "Ostepop" (slikt som de i India og Kina bruker til å fylle i pappeesker, i stedet for isoporkuler) og "Stivnet palmeolje med en smak av mais og ost" (kanskje bedre kjent som tortilla).

Matteus,  27.02.08 19:26

Kjelling: Jeg står korrigert. Synes dog den falske forklaringen er å foretrekke.

Johannes,  28.02.08 11:38

Haha! Løk altså.
Men ærlig talt: salnvinga er jo litt som lutepotetgull, eller kanskje rakgull? Med andre ord: god grunn til å la det forbli i (det jeg antar er) opphavslandet.

Jørgen,  28.02.08 14:14

Hæ?! Som lutefisk? Nå får du gi deg, Johs.

Det er mer som kjøtt i sursøt saus (eller en hvilken som helst annen "asiatisk" saus siden absolutt alle inneholder risvinseddik), salat med balsamico-eddik, smågodt som smaker syrlig, lemonade, syltet agurk, sursild osv. Dessuten har vi vel tradisjonelt sett kun hatt tre "krydder" i maten her i Norge. Nemlig salt, pepper og eddik. Så hvordan noen kan si at det er en for spesiell smak, det skjønner jeg ikke. Tror heller det beror på en oppfatning av det som for lite spesielt. Særlig nå i denne megaglobale tiden vi lever i. Hvis det ikke nevnes minst fire ingredienser du aldri har hørt om før, da er det ikke spennende nok for oss interkontinentale nordmenn. Forøvrig er vel hele poenget med lutefisk ikke smaken, siden det ikke smaker noe som helst, men konsistensen.

Johannes,  29.02.08 02:10

Alle vet at når noen bruker adjektivet "spesiell" om noe, så mener de "stygt", "utrolig fæl" eller "fantastisk hemma".

Når selv de som hevder de liker salnvinga kaller det "spesielt", da skjønner alle at eksport/importpotensialet må være ganske lusent.

Og til slutt... dagens visdomsord... Det er ikke gull alt som får tunga til å gå i ring... For å si det sånn...

Jørgen,  29.02.08 14:01

Haha! "Spennende" synspunkt, Johannes.