Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 4 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sovebryter

I dag gjorde jeg det jeg sa jeg skulle gjøre på lørdag, nemlig å bytte reed-switch i Macen min. Jeg aner ikke hvorfor det heter en reed-switch, så fra nå av kaller jeg det en sovebryter. Jeg liker nemlig å bruke norske ord der jeg kan. Eller, egentlig tror jeg kanskje jeg vet hvorfor det heter en reed-switch, men det kommer vi tilbake til senere.

Jeg hadde lastet ned en manual før jeg begynte, men den handlet om 12" iBook, ikke om 14", som jeg har, og det viste seg å være ganske stor forskjell på innmaten i disse maskinene. Blant annet sitter bryteren i skjermen på 12-tommeren, mens den sitter rett til høyre for backspace-tasten på min maskin.


Manualen anslo at jobben kom til å ta litt over en time. Hvis vi ikke regner med kaffepausen jeg tok midt i jobben, brukte jeg likevel rundt fire timer. Da brukte vi riktignok en del tid på tøys, som å demontere skjermen bare for gøy, og det hadde nok gått mye fortere om jeg skulle gjort det en gang til, men jeg ble allikevel litt overrasket over tidsbruken.

Det første man må gjøre når man skal åpne en Mac er å ta ut batteriet. Så er det i grunnen selvforklarende, bare at man må huske å ta ut skruene som sitter gjemt bak gummiknottene under maskinen. Så peller man av dekselet under, som er litt vanskeli å gjøre på en pen måte på grunn av alle plastikk-klipsene, men det gikk stort sett bra. Etter dette løsner man masse skruer igjen, og så peller man av toppdekselet. Etter å ha tatt løs tastauret først, naturligvis.



Det var i grunnen der vi støtte på den første overraskelsen. Da jeg tok av toppdekselet kom det nemlig en del til syne som lignet til forveksling på den nye jeg hadde. Og det var litt rart, for jeg hadde som sagt forventet å finne den i skjermen. Det som er enda mer urovekkende er at mannen på Eplehuset hevdet at bryteren ville befinne seg like under E-tasten på tastaturet, og han burde jo egentlig vite dette.

Når jeg tenker meg om er det faktisk en helt syk ting å si. Under der finner man nemlig det ekstra ram-sporet, og det skulle vært en rimelig badass magnet-bryter om den skulle fungert gjennom skjerm, tastatur, ram-deksel og ram-brikke. Jeg er egentlig ikke så sikker på om han hadde noe peiling i det hele tatt.

I alle fall, på dette tidspunktet kom overraskelsene på løpende bånd. Den nye sovebryteren jeg hadde kjøpt kom nemlig med et komplisert oppsett med to kontakter med henholdsvis fire og seks ledere, mens den gamle var en helt simpel sak med to ledere på en kontakt. Dette virket litt urovekkende til å begynne med, siden jeg trodde bryteren jeg hadde var fra en identisk maskin, men jeg innså etterhvert at den måtte komme fra en annen modell. Selve bryteren var dessuten bare koblet til to av ledningene, så vi bestemte oss for å lodde litt.

Vi kappet og skjøtte ledninger, og limte den nye bryteren på plass. Den viste seg å være litt større enn den gamle, så noe modifikasjoner var påkrevd, men alt gikk smertefritt. den er egentlig ganske trivielt å klippe i tynne aluminiumsdingser hvis man har en passe ok tang.



Etter dette begynte arbeidet med å skru sammen maskinen igjen. Dette viste seg, ikke uventet, å være en mye større utfordring enn å demontere den. Jeg innså etter en stund at jeg hadde gjort noe galt, da jeg begynte å få for få av de mellomlange skruene, men det var lite fristende å begynne å demontere igjen for å finne ut hvor jeg hadde satt i en M2X5 i stedet for en M2x3. Alt i alt endte jeg opp med bare tre skruer til overs, og det kom ingen rare skrapelyder da jeg startet maskinen, så det virker rimelig å anta at ingen av de lange skruene gikk gjennom harddisken.

Jeg oppdaget riktignok at tre av dem nesten har gått gjennom toppdekselet, men Camilla forsikrer meg om at det bare er sjarmerende. Det var også på et tidspunkt spenning knyttet til hvorvidt jeg hadde blokkert åpningen til DVD-spilleren med et uheldig valg av skruer, men foreløpige tester indikerer at det går greit.


Det store spørsmålet er så om maskinen ble bedre av «reparasjonen». På forhånd hadde jeg i grunnen bestemt meg for at jeg ikke hadde noe å tape på å forsøke å bytte dingsen. Hvis maskinen ble bra ville jo alt være greit, og hvis den ikke ble bra ville den jo fortsatt fungere utmerket, bare at den ikke ville sove av seg selv. Eller jeg kunne fucke den opp skikkelig, men det anså jeg som usannsynlig.

Også her viser foreløpige tester at maskinen nå er god som ny. Den sovner øyeblikkelig når jeg lukker lokket, den har ikke våknet av seg selv, og den våkner når jeg åpner lokket. Dette kan naturligvis være tilfeldig, så jeg må fortsette å følge med på den fremover, men jeg er veldig optimistisk.

Hvis maskinen er frisk betyr det i såfall at jeg sparte meg en potensielt unødig formatering, etterfulgt av enda et besøk på Eplehuset, som totalt ville tatt mer enn fire-fem timer. På den anne side kostet den nye delen $20, og jeg har brukt fire-fem timer på å gjøre noe Apple burde gjort på garantien, og det er litt bittert. Jeg tipper det er lite sannsynlig at jeg får tilbake de pengene.

Jeg planlegger imidlertid å få ut eventuell innestengt aggresjon ved å maile mannen på Eplehuset bare for å si at han tok feil, og dessuten for å fortelle ham hvor sovebryteren skal stå. Om noen andre skulle oppleve de samme symptomene vil jeg imidlertid anbefale å tyne slaskene i butikken litt mer før man utfører reparasjonen selv.

Etter endt reparasjon kikket vi litt på den gamle bryteren i mikroskopet på laben til Torgar, og den så overraskenden nok ut til å fungere perfekt. Bryteren består altså av to små metalldingser, og når man setter på et magnetfelt går de sammen, og dette fører til at maskinen går i dvale. Bildet viser bryteren i åpen stilling.



Spesielt interesserte kan se flere bilder på Flickr-kontoen til Camilla.

-Tor Nordam

Comments

Anders,  05.06.07 02:58

Tittelen på artikkelen burde vært "Hvordan å nesten ødelegge sin dyre iBook". Og hva skjer med garantien når du selv åpener opp iBook'en og roter rundt?

Camilla,  05.06.07 09:40

Laben til Torgar er et fascinerende sted. Det står store maskiner overalt, og utenom dem ligger det en hel masse dingser på alle ledige overflater. Når jeg snakker om dingser er det ikke penner og skruer, som man kunne forvente, men uidentifiserbare ting som ser veldig spennende ut.

Her er for eksempel en dings som hang på veggen.

Den var festet til denne:

som jeg tror var en del av en kjøledings til en magnet på størrelse med meg.

Denne lignet slik på en frosk at jeg ikke gadd å sjekke om den var en sånn vernebrille (som jeg mistenkte):

Her er diverse små dingser som lå på et bord:


Men den mest dingsete dingsen jeg kom over var denne:

Skybert,  05.06.07 12:59

Det er selvforklarende hvorfor koble bort batteriet om du skulle sveise. Men ikke hvorfor om du bare skulle skru litt.

B,  05.06.07 14:29

Dette var imponerende av en nybegynner i datamekk. :) Bare 3 skruer. :) De skruene du satte inn feil er nok der du har bulene i plastikken tenker jeg.
Det heter en reed-switch fordi de to metall reed-ene altså stråene eller siv om du vil beveger seg og lukker kretsen når de blir utsatt for magnetisk vind. :) Men det vet jo alle allerede fra artikkelen.

Morsomt at mannen på butikken mente at bryteren satt under E tasten. En slik bryter er jo selvfølgelig under dekselet nærmest kanten som man har i fanget. Altså der Ibook har en liten metall-hake for å holde lokket lukket. Men du kan jo nå med all akkumulert erfaring begynne å mekke på folks ibooks som er mer enn ett år. Da er jo som kjent garantitiden fra apple ute og du kan se langt etter reklamasjonsreparasjoner.

Tor,  05.06.07 15:16

Trond:
Du burde skifte navn til Trond. Og det jeg sa var at du tar ut batteriet, og deretter er det selvforklarende. Men du må nok ut med batteriet uansett, for det sitter noen skruer under det. Du kan imidlertid la strømkabelen stå i, hvis du på død og liv vil være tøff og ignorere vanlig fornuft.

Bjørn Inge:
De tre skruene som bulket plasten min var en konsekvens av at jeg tidligere hadde brukt opp de skurene som egentlig skulle vært der. Så det er nok en del som er litt rart inni maskinen min nå.

Bryteren satt forøvrig ikke der du sier, men, som jeg sa i artikkelen sitter den like til høyre for backspace.

B,  05.06.07 15:23

Interessant. Jeg tror reedswitchen i macbooken ligger i fronten. Selv om jeg ikke har sjekket.
Det er ihvertfall to sterke magneter som lukker lokket og holder det lukket der.
Hvis de har lagt switchen ved backspace er det kanskje ikke så rart at den begynner å tulle etter en stund. Det er et dårlig egnet sted å putte den siden det ikke er noen god plass å plassere magneten og switchen pga. skjermen.
Men jeg har sett ganske mye rar produktdesign i forskjellige pc-merker.
f.eks. Acer Ferrari hvor man må skru ut alle skruene ta fra alt fra hverandre og løse hovedkortet fra bessel-dekselet for å bytte ram-brikke.

Anders G.,  05.06.07 16:29

MacBook Pro _holdes ikke lukket_ av magneter ihvertfall - derimot er det to L-formede "kroker" i skjermen som når man legger igjen lokket folder seg ned ved hjelp av magnetisme, før de krokene så låser seg sammen med tilsvarende mothaker i fronten på maskina. Magnetene er rimelig svake såvidt jeg skjønner, krokene har en ganske hakkete bevegelse i utfoldelsen. Knappen i fronten av maskina for å åpne lokket, dytter mothakene bakover slik at de to L-formede krokene igjen er løs, også spretter lokket opp en liten centimeter - og krokene folder seg inn. Trodde egentlig at magnetismen ble skrudd av på et vis når knappen i front tryktes inn, men etter litt testing her ser ikke det ut til å være tilfellet, men magnetene er så svake at magnetene ikke tar tak i krokene før lokket er omtrent 0,5cm fra lukket tilstand. Sånn i tilfelle noen lurte.

Antar det fungerer på samme måte med Macbooken også.

B,  05.06.07 17:20

Fy søren, dette utviklet seg til den verste nerde-diskusjonstråden noen sinne. B )

Kjellove,  05.06.07 18:11

Tor: Du burde bytte navn til kikkomaN.

Tor,  05.06.07 18:45

Nope, MacBook har ikke kroker i det hele tatt. Det er kun magneter som holder den lukket.

B,  05.06.07 18:55

det var jo det jeg mente 5 poster opp. :P

Anders G.,  05.06.07 20:37

Ok, var jeg ikke klar over. Spørs om jeg må bli enda et hakk mer nerdete og studere også maskiner jeg ikke selv besitter veldig grundig. :) Jeg må si jeg er overrasket over at de propper inn såpass sterke magneter der - men jeg må si jeg syns løsninga på MacBook Pro'en kan virke litt skrøpelig, dog jeg har ikke hørt om noen problemer med den. De problemene har kanskje druknet i alle klagene på varmeutvikling og støy...

Jaja, da har jeg lært flere nye ting i dag også. :)

Are,  08.06.07 21:58

Jeg er veldig imponert, Tor. Kul artikkel.

Som MB-eier kan jeg bekrefte at det her er magneter fra A til Å. Eller i alle fall fra og med lokket til og med strømkabelen. En stund var jeg faktisk bekymret for at magnetene i lokket skulle ødelegge det etterhvert som stadig lukke/åpne-bevegelser ble gjennomført - de er såpass kraftig - men det har gått bra.
Category
Technology
Tags
Apple
laptop
iBook
sovebryter
reed switch
Views
5349
Google hits
10
Last google search
"magnet bryter"