Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 8 months, 4 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 2 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 9 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 9 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 8 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 8 months
Kort hår
Tor, 1 year, 9 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 3 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 2 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 5 months
50 book challenge
Camilla, 9 months
Ten years ago
Bringebærpai
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

KAZAM!

I går skrev jeg faktisk artikkel, selv om det ikke virket slik. Jeg kom hjem rundt elleve, kjørte i meg litt mat, og la meg på senga med laptopen, for å skrive artikkel, samt spille litt Secret of Mana på Snes9x for Mac. Artikkelmessig var jeg naturligvis ute etter en "quick fix", og jeg kom på at jeg hadde lest litt om Qassam-raketten på wikipedia tidligere i uken. I jobbsammenheng, så klart. Kjemperelevant, i tilfelle noen skulle spørre meg hvordan de skulle bygge en rakettsikker veranda.

Som sagt så gjort, og jeg satte meg til å skrive. Og selv om jeg skamløst stjal alle opplysningene fra wikipedia synes jeg selv at det ble en bra artikkel. imidlertid kom jeg borti et eller annet, touchpaden antagelig, med det resultat at når jeg trykket backspace gikk jeg til forrige side, og vips var alt borte. Da var klokken 12, så jeg sa "fudge this", og la meg til å sove. Under følger en rekonstruksjon:

Qassam-raketten ble i følge Hamas oppfunnet av Nidal Fat'hi Rabah Farahat. Første gang den ble avfyrt fra Gaza-stripen i retning Israel var i oktober 2001. Fire måneder senere, i februar 2002, greide de faktisk å treffe Israelsk jord. Hvis du kikker på kartet ser du at det er litt som å prøve å treffe en låve mens du står inni den. Yterligere en måned senere traff de for første gang noe annet enn ørken, nemlig den Israelske byen Sderot.

Akkurat denne byen ligger antagelig veldig gunstig/ugunstig til, det er i allefall den som får mest tyn av Qassam-rakett-menn. Så mye faktisk, at det har vært demonstrasjoner mot bombardementet. Byen har dessuten sitt eget early warning system. En radar oppfanger de fleste raketter i det de blir skutt ut, og dermed rekker man å skru på en alarm omtrent 20 sekunder før raketten treffer. 20 sekunder, er det virkelig nok? La oss se litt nærmere på Qassamens specs.

Qassam kommer i tre utgaver. Hvorvidt de kommer i en lekker gaveeske av tre vites ikke, men de er i allefall relativt enkle dingser. På samme måte som en fyrverkerirakett dreier det seg om en motor og en sprengladning, uten noe styresystem eller noe slikt tull. Helt enkel sikt og trykk. Qassam 1 var pinglete 79 cm lang, og veide bare 5,5 kilo. Litt som en sånn byggesettrakett, bortsett fra stridshodet på 500 gram. Qassam 2 var litt lengre, 1,80 på sokkelesten, og den veide 32 kilo. Den siste oppdateringen, Qassam 3, er over to meter lang, og veier hele 90 kilo. Den bærer med seg ca 10 kilo sprengstoff, og har en rekkevidde på rundt 10 kilometer.

Akkurat dette høres kanskje truende ut, og det er det nok også om man blir truffet av en, men nettopp det med å treffe later til å være det avgjørende punktet. Så langt har over 1000 Qassam-raketter blitt avfyrt fra Gaza-stripen og inn i Israel. Til sammen har disse rakettene drept 7 Israelere.

I desember i fjor sa forøvrig en ving av Al-Aqsa-martyrenes brigade at de hadde raketter med en rekkevidde på opptil 25 kilometer. Og 25 kilometer er kanskje lite i internasjonal skala, men mot et land som Israel, som er ca 3 meter langt, er det ganske bra. De har imidlertid sagt at de kun vil ta i bruk disse rakettene om Israel skulle angripe Gaza-stripen, så denne gamle uttalelsen er faktisk dagsaktuell.

Sånn, det var omtrent det jeg skrev i går, og med den nye introduksjonen føler jeg jaggu at jeg har gjort innsatsen min i dag også. Nå må jeg skrive epost til NTNU og spørre om jeg kan slippe å betale 850 spenn for en bok jeg har levert, og om jeg kanskje kan få vitnemålet mitt snart.

-Tor Nordam

Comments

Skybert,  05.07.06 03:01

Hva svarer du om en spør hva som skal til for å lage en rakett-sikker veranda da? Og, har dere noe slikt på Malo, utenom at han trenger to FH16'er for å dra shitten hjem.

Torgar,  05.07.06 13:16

Først sier du at det er klønete av dem å ikke treffe: Hvis du kikker på kartet ser du at det er litt som å prøve å treffe en låve mens du står inni den, og så sier du at men mot et land som Israel, som er ca 3 meter langt, betyr dette at du tror en låve er ca 3 meter lang????

Hvis vi nå samlokaliserer disse to landene med Nord-Korea, Iran, Irak, og USA i bushen i Afrika, så vil det bare bli en konflikt igjen i verden, og den kan jo løses ved å sette opp skilt og definere det som prøvesprengningsområde.

Camilla,  05.07.06 14:49

Gidder du å spørre på mine vegne også?

Esbanos,  05.07.06 18:33

Kjøp gull, lær å lage ild uten fyrstikker og annet juks, lær å dyrke din egen mat, glem fryseren, glem tven.
Hamaz kommer til ett tettsted i nærheten av deg i nær fremtid, og hvem vet hva disse terroristene kan utrette med slike smarte våpen?
snart snekrer de en satelitt, kanskje integrerer de en a-bombe i samarbeid med iran, hvem vet hva disse djevelens arabere finner på?.
i og med at amerika åpenlyst har gått ut i media og sagt at de skal ta djevelen ved roten før han begår sine synder så synes jeg de rettmessig kan dra ræva si inn i palestina og skyte alle rakettforskere før de får en mulighet til å forsvare seg og/eller skade demokratiet

fanatisme hvor?
Category
News commentary
Tags
Israel
Palestina
Qassam
Gaza
Sderot
Views
3969