Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 11 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 4 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 11 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 11 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 11 months
Kort hår
Tor, 2 years, 11 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 6 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 4 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 8 months
50 book challenge
Camilla, 11 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Historiens klovner V

Vanligvis legges det best merke til når statsledere eller andre kjendiser driter på leggen. Det er jo da det får størst konsekvenser, dessuten driter plebeierne på leggen så å si hver dag, og skulle man lagt merke til alt det, hadde man ikke fått tid til noe annet. Men enkelte representanter for mannen i gata greier likevel å skrive seg inn i historiebøkene. Hvem husker vel ikke:

Mathias Rust


(1968-)

«Darum schickte ein General / Eine Fliegerstaffel hinterher
Alarm zu geben, wenn's so wär / Dabei waren da am Horizont
Nur neunundneunzig Luftballons»

En liste over folk som har flyktet fra Sovjetunionen i sin tid, kan gjøres lang som et jubelår. Men ikke like mange har flyktet fra Vesten og dit. Det var vel et par britiske offiserer på 50-tallet, famous nutball Lee Harvey Oswald, og den vesttyske 19-åringen Mathias Rust. Og han flyktet ikke en gang. Han bare dro dit.

28. mai 1987 satte han seg inn i sitt enmannsfly og fløy strake veien til Moskva, hvor han surret litt rundt over Kreml, og landet på Den røde plass. Nærværet av et vesttysk-registrert fly hadde allerede påkalt seg hissig oppmerksomhet, og han ble umiddelbart arrestert. Og sovjetisk politi krangler man ikke med, men dette fant han ut for sent. Avhoppere (eller kalles det tilhoppere?) ble vanligvis tatt hjertelig imot, for så å bli presset til å arbeide mot sitt tidligere hjemland, eventuelt sendt rett hjem hvis de ble funnet ideologisk utilfredsstillende. Rust, derimot, ble kort og kontant idømt fire års opphold i sibirsk fangeleir for «pøbeloppførsel». Fremdeles visste ingen hvorfor han gjorde det. Antakeligvis hadde han ingen god forklaring i retten, heller.

Her skulle det være et fabelaktig fint bilde av en krympende liten Rust med pilotbriller, flankert av bryste sovjetiske rettsbetjenter, men dessverre har siden mathiasrust.com blitt nedlagt siden jeg skrev artikkelen for noen uker siden. Dere får derfor det kjedelige Wikipedia-bildet hvor han nesten greier å se smart ut, i stedet:Etter at han kom tilbake, etter nesten halvannet år i russisk fengsel, fortalte han at han gjorde det for å skape fred mellom partene i den kalde krigen. Året etter ble han idømt fire nye år, denne gang av en tysk domstol, for å ha stukket ned en kvinne som ikke ville gå ut med ham.

Etter å ha sonet, forsvant han i mange år, angiveligvis for å ta seg av et barnehjem i Russland. Da han kom tilbake i 2001, hadde han jobbet som skoselger i Moskva og konvertert til hinduismen. Så snart han kom hjem, opptrådte han i retten tiltalt for småtyveri.

Nå bor Rust i Hamburg, og i likhet med David Hasselhoff er han overbevist om at det var han som gjorde slutt på den kalde krigen. Han har grunnlagt en tenketank ved navn Orion and Isis, med berømte (men anonyme) medlemmer, blant annet fredsprisvinnere, som jobber for fred i Midt-Østen. Ifølge et intervju med Rust fra 2002, går det skikkelig bra.

Han hadde inntil nylig, som nevnt, en fancy nettside på mathiasrust.com, som nå er midlertidig eller permanent nede.
Camilla likes this

Comments

Are,  02.05.06 01:42

Jeg synes det er viktig å få med at han fløy inn fra Finland - etter å ha vært i Norge, faktisk (som ikke er strake veien fra Vest-Tyskland, akkurat) - og at hans heisatur tvers gjennom hele det sovjetiske luftforsvaret førte til at Gorbatsjov sparket en haug med (glasnostfiendtlige, visstnok) luftforsvarsoffiserer. Alt dette i følge Wikipedia, som ser ut til å ha hentet informasjonen fra et intervju i The Guardian med mannen sjøl.

Kjellove,  02.05.06 12:15

Er han til å stole på, da? En fyr med sånne briller?

Anders K.,  02.05.06 17:03

Folk som sier at de skal skape fred i Midt-Østen og redde verden, er som regel ikke mer pålitelige enn de som hevder at de er Jesus.

Men for øvrig er det korrekt.

En annen festlig detalj: Flere kilder hevder at flyturen gikk ubemerket hen fordi han fløy inn på "the national border guards' holiday", noe som blir tolket som at alle grensevaktene var på ferie. Tilfellet er selvsagt at hver eneste yrkesgruppe i Sovjet hadde egne dager, litt som FN-dagen, hvor de ble tildelt ekstra ære og et par trillebårlass med medaljer fordi de var så flinke. Det var selvsagt ekstra flaut å bli tatt med buksa nede da.
Category
History
Tags
Views
5706