Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Da Mystery of Chessboxin'

Jeg regner med jeg ikke var den eneste som tenkte Wu-Tang når Arne postet linken til chessboxing-VM i går. Jeg ble faktisk litt skuffet da jeg så at det handlet om sjakk og boksing. Derfor bestemte jeg meg i dag for å se om jeg kunne finne ut litt mer om Wu-Tangs variant av chessboxing. For de som ikke aner hva jeg snakker om begynner jeg med et utdrag fra en sangtekst, fra Wu-Tang Clans "Da mystery of chessboxin":

The game of chess, is like a swordfight
You must think first, before you move
Toad style is immensely strong, and immune to nearly any weapon
When it's properly used, it's almost invincible


Navnet Wu-Tang kommer naturligvis fra Wudang-fjellene i Kina, som er det samme som Wudan-fjellet man snakker om i Snikende Tiger, Skjult Drage. Selv om den jevne Wudang-munken antagelig ikke kan fly var det i allefall et senter for kunst, kultur, kampsport og diverse annet på grunn av alle taoist-klosterne som lå der. Mesteparten av bygningene er fra Ming-dynastiet, 1368-1644, men de eldste er fra 700-tallet. Som alt annet ble klostrene på Wudang-fjellene etterlatt for å forfalle under kulturrevolusjonen, men i senere tid har man tatt bedre vare på området, som har blitt en viktig turist-attraksjon, både for kinesere og utlendinger.

Wu-Tang Clan har altså hentet navnet sitt herfra, angivelig etter at The RZA og Ol' Dirty Bastard så filmen Shaolin and Wu-Tang. Shaolin bruker de som et navn for Staten Island, New York, der gruppen kommer fra. Nytt tekstutdrag:

Well I'm a sire, I set the microphone on fire
Rap styles vary, and carry like Mariah
I come from the Shaolin slum, and the isle I'm from
is comin through with nuff niggaz, and nuff guns


Selv om de har navnet i orden later imidlertid chessboxing til å være lite annet enn et fancy navn på en låt. Jeg har ikke funnet noen fete sider med bakgrunnsinfo og tykke bøker om chessboxing i allefall. Også dette navnet stammer fra en film, Ninja Checkmate, også kjent som The Mystery of Chessboxing. I denne filmen spiller Mark Long karakteren Ghost facce Killer, så det er tydelig at det ikke bare er The RZA og ODB som koste seg med kinesisk film.

Selv om Wu-Tang ikke har tatt seg tid til å utbrodere hva Chessboxing dreier seg om, ligger de ikke på latsiden når det gjelder å inkludere referanser til kinesiske slåssefilmer i låtene sine. Den første CDen, Enter the Wu-Tang (36 chambers), fra 1993 inneholder en hel rekke lydklipp fra filmen Shaolin and Wu-Tang. Wu-Tang har også fått i stand ny-utgivelser av en rekke eldre kinesiske slåssefilmer. Jeg har for eksempel The Story of Drunken Master (ikke den med Jackie Chan), som er en kurant film. Det beste er imidlertid det fullstendig syke ekstramaterialet som ligger på. Min favoritt er "A day in the life of ODB", der han leverer lange monologer uten mening mens han stirrer rett i kamera samtidig som han kjører bil. Musikkvideoen til "Da Mystery of Chessboxin'" er forøvrig også der. Den inneholder såvidt jeg husker en hel del vifting med sverd.

I tillegg til å gi ut plater og filmer selger gruppen også klær, under merket Wu-Wear, og de har visst også noe Wu-Gear, men det er litt vanskelig å si, hjemmesiden deres er litt rar. De fleste medlemmene gir også ut soloplater, gjerne med The RZA som produsent, men dette er slett ikke et tegn på at gruppen faller fra hverandre. Wu-Tang var derimot ment å utvikle seg til et imperium som på sikt skal ta over rap-industrien. Enkelte av medlemmene har også vært med i TV-serier eller filmer. Mest kjent for meg i allefall er The RZA og The GZA, som var med i Coffee and Cigarettes. The RZA hadde også en minimal rolle i Chost Dog, som han lagde musikken til.

-Tor Nordam

Comments

Jørgen,  07.12.05 22:36

Yes!

Toad-stylen kan man for øvrig se i den uhyre morsomme filmen Kung-Fu Hustle. Den er absolutt verd å se. En herlig parodi de på disse Hong Kong biff-baff-filmene. Go Stephen Chow!

Camilla,  08.12.05 09:20

Av og til blir jeg litt redd.

Jørgen,  08.12.05 19:28

Ikke bli det, da. Det er ingen grunn til å frykte Wu-Tang. Ei heller folk som faktisk hører på mølet.

Torgar,  08.12.05 22:25

Nei, men de bør skilles ut slik at vi kan "avhende" de på en ansvarlig måte.

Arne,  09.12.05 11:06

De berømte Klitsjko-brødrene Vladimir og Vitaly er som kjent gode kamerater av tidligere (eller nåværende, alt etter hvilket forbund man heier på) verdensmester i sjakk, GM Vladimir Kramnik. Klitsjko-brødrene er boksere og de spiller også sjakk. Lennox Lewis har også figurert på forskjellige sjakksider på nettet med brikker i hendene.

En av norges beste spillere, GM Einar Gausel, som skriver sjakkspalten i dagbladet, er tidligere bokser.

Det er rett og slett massevis av sammenhenger mellom disse to idrettene! Ganske rart egentlig....
Category
Music
Tags
Wu-Tang Clan
rap
chessboxing
Views
5261