Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Leder: Boikott av Israel

SiT (Studentsamskipnaden i Trondheim) har nå bestemt at de skal boikotte Israelske varer til Israel oppfyller forpliktelsene de har i forbindelse med veikartet for fred. En eller anne skrev inn til Under Dusken, studentavisen i Trondheim, og mente det var en vel lettvint boikott. Jeg må nesten si meg enig. Når man først er i gang med boikotting er USA vel så slemme, og mye større, enn Israel, og burde dermed være gode kandidater.

Problemet er at å boikotte USA krever en mye større innsats, fordi de produserer mye mer, og eier mye mer. Du må styre unna Coca Cola, og alle deres sub-merker. Amerikanske filmer og klesmerker er ut. Meierienes Appesinjuice kommer fra Florida, rosiner kommer fra California. Freia er eid av Kraft Foods, som er eid av det amerikanske svinepelsfirmaet Phillip Morris. En hel bråte bilmerker er eid av General Motors, og utrolig mange produsenter av pc-komponenter er amerikanske. Det krever i det hele tatt et nokså stort offer å boikotte USA.

Israel derimot, er en smal sak. Hva produserer de egentlig? Jaffa appelsiner kommer vel derfra, og jeg tror de hadde israelske poteter på min nærbutikk, men de hadde norske også, så det var uansett et lett valg utfra transporthensyn. Ellers vet jeg ikke om noe særlig som kommer fra Israel, og for en organisasjon som SiT er det antagelig lett match å styre unna det som måtte komme derfra.

Jeg ser derfor for meg at SiT boikotter Israel fordi det er en litt lettvint måte å fremstå som en organsiasjon med en politisk profil de fleste studenter kan identifisere seg med. Det er absolutt en bra ting å bruke de midler man har til å presse frem fredsprosessen i midtøsten, men å boikotte Israels slemme storebror hadde det virkelig vært schwung over. Da hadde man slått i bordet, og sagt tydelig fra: "Her på bruket leker vi ikke politisk korrekte".

-Tor Nordam

Comments

Tor,  21.04.05 00:14

Mmm, jeg er så glad i blogspot, og feilmeldingen "The document contains no data", som betyr at du ikke fikk postet posten din, men når du prøver på nyttt kommer den til å komme tre ganger.

Jeg kommer til å savne disse livets små overraskelser når vi flytter til calcuttagutta.com. Særlig hvordan man ikke får slettet de to ekstra postene før lenge etterpå, fordi "the document contains no data" hver gang man prøver å gjøre noe mer avansert enn å scrolle nedover forsiden.

Tor,  21.04.05 00:16

Mmm, jeg er så glad i blogspot, og feilmeldingen "The document contains no data", som betyr at du ikke fikk postet posten din, men når du prøver på nyttt kommer den til å komme tre ganger.

Jeg kommer til å savne disse livets små overraskelser når vi flytter til calcuttagutta.com. Særlig hvordan man ikke får slettet de to ekstra postene før lenge etterpå, fordi "the document contains no data" hver gang man prøver å gjøre noe mer avansert enn å scrolle nedover forsiden.

Tor,  21.04.05 00:16

Jeg hviler min koffert.

Camilla,  21.04.05 08:17

Jaha, Silje!
hva sier du til det?
Freia melkesjokolade eies av en tobakksgigant!
Ondt, er det. Bare ondt.
Det hadde vært bra om sit boikottet USA, men med tanke på at ikke engang jeg gjør det (det hadde vært morsomt å prøve...) tviler jeg på at det kommer til å skje noen gang.

Silje,  21.04.05 08:43

Ja, ja, jeg vet at Freia er nesten onde... men melkesjokolade er jo så godt! Og når jeg FÅR sjokolade, så er det vel i alle fall greit? Jeg mener, jeg kan jo ikke noe for at andre vil gi penger til Freia?!

Se her, nå fikk du sannelig lurt meg til å poste også....

Are,  21.04.05 10:05

Det er vel nesten som man kan spørre seg om det er praktisk mulig å boikotte USA... en annen ting er om det er ønskelig også; begrunnelsen hadde vel i så fall blitt en annen en den man bruker vs Israel.

At det kan være en vel lettvint boikott er det ingen tvil om.

Dette med hvem som eier hva gir meg en idé. Hva med å lage en seksjon av calcuttagutta der vi lager en database over hvilke selskaper som eier hvilke selskaper?

Tor,  21.04.05 12:40

Gi jernet!

Men hva med å vente til vi er på plass med eget nettsted, så kan du bruke fritiden din?

Anders,  21.04.05 13:08

Hva med å også boikotte varer produsert i kina? De er jo ikke den snilleste staten i verden.

Jørgen,  21.04.05 13:28

Boikott Norge!!!!!!!111!!

Tor,  21.04.05 13:31

Det er det jeg alltid har sagt, vi får spise snø.

Are,  21.04.05 14:39

Tor: God ide. Hehehe. Best å holde det mest mulig adskilt, ellers får vi aldri opp calcuttagutta.com. Jeg legger opp en "hva mer må til før vi fyrer opp www.calcuttagutta.com" på anders' server.

Jon Are,  21.04.05 15:24

Nå er Israels overtramp mot folkeretten mye klarere og mer direkte enn USAs nåværende eskapader, så jeg vil ikke si meg enig hvorfor-ikke-boikotte-USA-når-man-først-boikotter-Israel-argumentet. Lettvint, men ikke usakelig.

Kristian,  21.04.05 16:54

Det er på tide en litt mer konservativ type sier noe om dette også, han heter Kristian. Istendenfor å boikotte Israel dro han til Israel, fordi han er en sionist med brennende øyne, de hadde dessuten veldig mye god mat, spesielt falaffel nydelig.

Først, om å boikotte USA er ekstremt historieløst. Om ikke bare for vår egen del så for verdens. Handel mellom land er kanskje den sikreste måten å holde fred mellom land på.

Hvorfor kriger ikke Kina og USA? Trolig fordi Kina og USA økonomi er sammenflettet. Og i enda større grad gjelder dette Europa.

Og om Israel, kanskje en boikott mot Israel kunne ha en effekt om f.eks. USA ble med på den, men uansett tidspunktet er helt feil. I Israel er det nå en gryende fredsprosess og økonomisk stabilitet vil helt sikkert være til hjelp.

De som egentlig bør boikottes er SIT! De lurer oss konsekvent, for eksempel kantinetilbud og frukttilbudet i kioskene. I tillegg skal de bruke tid på lettvinte boikotter. Ned med SIT!

Eivind,  21.04.05 18:26

jeg støtter Bær-land! S(h)it!

Camilla,  21.04.05 21:47

Kristian:
Hvorfor er det å boikotte USA historieløst? Fordi vi skal stå i evig takknemlighetsgjeld til dem for verdenskrigene? Handel mellom land hjelper kanskje på fred, men det er det mye annet som gjør også. En verdensdiktator for eksempel. Eller terrorbalanse. Sistnevnte er sannsynligvis hovedgrunnen til at USA ikke har bombed Kina sønder og sammen for lenge siden, og også hovedgrunnen til at Kina ennå ikke har gått etter Taiwan.

Boikott er i verdens økonomiske system i dag verdenssamfunnets mest effektive sanksjonsmulighet (om en da ikke regner krig, som jeg helst ser at vi ikke bruker). Boikotten mot Sør-Afrika var en suksess. Den tok først av etter at USA ble med, det er sant. Men det forhindrer ikke at den amerikanske økonomien vil merke det dersom for eksempel Europa forsvinner ut av Coca Cola.
Om bare det Norske oljefondet ville trekke seg ut av noen av de aller slemmeste amerikanske bedriftene ville det bli viktig på CNNs Business International. Det er en av verdens største fond.

Om Israel:
Israel har vært i en "gryende fredsprosess" inneimellom (les: når det passer dem) i årevis. Det vi ser i dag er en gradvis tilbaketrekking fra Gaza, samtidig som Bush sier "ikke bygg ut på Vestbredden" og Sharon svarer "neida, så lenge vi ikke må". Minn meg på å låne deg et av de senere numrene av economist. Samtidig bygger Israel fortsatt på det fordømte gjerdet sitt. Det er uakseptabelt. Den eneste måte verdenssamfunnet kan si ifra om det på er ved (a) demonstrasjoner hver gang Sharon viser seg og (b) boikott. Jeg har selv sett hvor mye Sharon får med seg av demonstrasjoner, og boikott er dermed eneste løsning. Med mindre du foreslår å invadere?

Vil økonomisk stabilitet hjelpe?
På den ene siden kan man si at det er fattige som stemmer ekstremt, og at en voksende middelklasse vil bringe folk bort fra Likud. Israels situasjon er imidlertid ikke så enkel. På grunn av Palestinsk desperasjon og påfølgende angrep, samt paranoiaen (delvis berettiget) som følger av å leve omringet av land som helst ser at ditt forsvinner fra jordens overflate, vil det alltid være lett for partier som Likud å få stemmer.
Eneste mulighet slik jeg ser det er at israelerne innser at verdenssamfunnet ikke vil akseptere Likuds oppførsel og at den får konsekvenser for mannen i gata. I og med at det er et demokrati, må de ta ansvar for hvem de har valgt. Og velge bedre neste gang.

Kristian,  21.04.05 23:30

Hei

Vel først om USA, det er den enkle saken. Jeg har aldri hevdet vi skal være i evig takknemmlighetsgjeld til USA. Fortjener USA å bli boikottet? Helt sikkert.

Men om Norge skulle funnet på å boikotte USA (antar her en total boikott og ikke bare en stål-boikott) vil det være det samme som å melde seg ut av verden. Hvis vi nektet for eksempel å selge olje til USA vil det lamme landet mye hardere enn et hvilket som helst terrorangrep. Vil USA akseptere noe slikt? Kanskje om vi er heldige så vil de ikke bombe oss eller ta oljen fra oss, men vi kan helt sikkert regne med at ikke bare USA men omtrent hele resten av verden ville boikottet oss tilbake. Det ville ødelagt Norge og skadet resten av verden.
Men hva hvis Norge hadde fått med seg hele Europa på det. Da hadde saken vært enda verre vi hadde laget en kald krig. (Noe som hadde vært bra for forskningsbudsjettene men ikke noe annet) Ingen av disse tingene tjener menneskeheten.

Angående gjerdet. Vel gjerder er triste og stygge. Men hvorfor tror du at man ikke hører om selvmordsbombere i nyhetene for tiden? Israel har i stor grad lyktes i å stoppe dem bla. med gjerdet. Dette får man selvsagt ikke høre i norske medier. Israel som har makten vil selvsagt ikke gi kunne gi palestinerne bedre forhold viss det betyr at det kommer flere bomber.

Er sammenligningen med Sør-Afrika rettferdig? Nei! For det første er ikke årsaken til segresjonen rasisme eller egoisme, men sikkerhet. Og ja, det er en forskjell. I sør afrika primært økonomiske grunner til at segresjonen ble opprettholdt, nettopp derfor var en økonomisk blokade et meget godt virkemiddel.
Vil Israel slippe det altfor harde taket rundt palestinerne om de blir noe økonimisk rammet av Europa. Jeg har ingen tro på det. De vil nok bare føle seg enda mer mistenkligjort av Europa, noe som ikke vil bidra til fred. En total boikott med USA ville kanskje ha fungert bedre. Men som alle vet er ikke det så aktuelt.

En annen ting som er verdt å nevne, og jeg mener ikke at vi ikke skal prøve å finne tiltak mot Israel på grunn av dette, er at øknomisk boikott av jøder var i lange tider vanlig i Europa, og etter tid fulgte gjerne et middels stort folkemord. I den sammenhengen har nettopp økonomisk boikott en spesielt stygg resonans. Jeg tror selvsagt ikke at de som ønsker å boikotte Israel har slike tanker om saken. Men da en slik liten boikott som dette kun er et signal, ingen effekt da den er liten -
det er andre signal fra Europa også som synagogebrenning - gjør det at signalet til Israel slett ikke virker særlig trygt.

Ved å sende slike signaler til Israel gir du dem mer utrygghet. Og desverre tror jeg ikke det tjener palestinernes sak.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5583
Google hits
3
Last google search
boikott freia