Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 7 months, 1 week
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 7 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 7 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 7 months
Kort hår
Tor, 1 year, 7 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 2 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 1 month
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 4 months
50 book challenge
Camilla, 7 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

John Bolton

I dag stemte senatets utenrikskomité over hvorvidt de skulle anbefale John Bolton som ny ambassadør til FN. Bolton er nominert til vervet av Bush, men det fikk ikke hjelpe. Komitéen, med 10 av 18 republikanere, sendte saken videre til senatet uten å gi en anbefaling. Grunnen er naturligvis at han er en forholdsvis kontroversiell figur, som tidligere har sagt mye rart om FN, blant annet at ingen ville merket noen forskjell om man fjernet ti etasjer fra FN-bygningen, hva nå det skal bety. Han har også vært beskylt for å være ekstremt vanskelig overfor kolleger, særlig de som hadde andre meninger enn han om hvordan man skulle tolke etteretningsopplysninger. En av medlemmene av komitéen har sagt at han ikke ville anbefalen ham, fordi USA kan greie bedre en dette, og det har han nok rett i. Bolton på sin side har sagt at han egentlig synes FN er fint og bra, og at han hvis han får jobben vil være med å jobbe for å gjennomføre reformer.

Manglende anbefaling er naturligvis kjedelig for Bolton, men det betyr slett ikke at han er ute av spillet. Avgjørelsen blir nå opp til senatet, der republikanerne har 55 av hundre representanter, og selv om det skulle bli uavgjort kan Dick Cheney blande seg inn og gi ham jobben uansett. Det finnes imidlertid en sjanse for at han ikke får jobben, for han er som sagt en kontroversiell figur, og det burde absolutt være mulig å smekke opp en fyr som ikke har rykte på seg for å si stygge ting om FN, og være umulig å samarbeide med.

-Tor Nordam

Linker:
Om John Bolton på Wikipedia
Transkripsjon fra senathøring om Bolton

Dette anbefales til gjennomlesning. En gjennomgang av FNs historie, med fine setninger som "The Soviet Union, and the cold war they created"
The creation, fall, rise and fall of the United Nations - John R. Bolton

Comments

Camilla,  13.05.05 08:43

Jeg liker ikke mannen.
Han står i mitt hode som et symbol på alt som er galt med USA og deres utenrikspolitikk. Det hadde vært så utrolig bra hvis han ikke hadde fått jobben. Jeg lurer på hvor ofte det skjer at presidentens anbefaling ikke går igjennom. Hmm.
USAs forhold til FN er dårlig nok som det er. De trenger virkelig noen andre enn en slik tulling hvis forholdet skal bli noe bedre. Jeg skjønner ikke at ikke alle ser det.

Camilla,  13.05.05 08:53

"Since the UN had turned away from its principal founder, it is no wonder that the US turned away from the UN". Mener mannen virkelig at siden USA var med på å grunnlegge organisasjonen skulle medlemslandene følge dem i ett og alt? Det er om mulig et enda dummere argument enn "vi grep inn i andre verdenskrig, hvor er takknemligheten nå?".
Jeg har inntrykk av at når mannen snakker om "reform" ser han den for seg i klar retning av amerikansk hegemoni med mindre hindringer enn i dag.
Jeg kommer ikke helt over dette:
"Having given away the Panama Canal, been paralyzed by the Soviet invasion of Afghanistan, been driven to their knees by the Communist-led Sandinista revolution in Nicaragua, been humiliated by the Iranian kidnapping of our diplomats in Teheran [...]". Himmel og hav.

Han anser det som uholdbart å gi tilbake land som er del av et annet land? Jeg mener... Det var en del av avtalen. Om de ikke hadde gjort det hadde det blitt som om Storbritannia skulle ha insistert på å holde på Hong Kong.

Sovjets invasjon var selvsagt ikke noen bra ting, men om han ser for seg at Bush og Reagan-løsningen (å bevæpne religiøse gærninger) er noe bedre, kan han umulig ha fulgt med i timen.

Sandinista-revolusjonen var, om jeg husker riktig fra mine timer i latin-amerikansk historie, rettet mot en heller brutal diktator fra høyre-siden.

og den siste tingen han refererer til vet jeg ingenting om. Men om man skal basere seg på alt det andre tøvet han kommer med, har det sannsynligvis bare vage referanser til virkeligheten.

Jeg klarer ikke å lese mer.

Matteus,  13.05.05 17:03

Høres ut som en tøysete fyr, men hvis USA vil ha noen som kan representere landets interesser i FN, så kan man forstå valget, da USAs nåværende administrasjon ikke er udelt positive til FNs rolle i verdenssafunnet.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4990
Google hits
5
Last google search
"USAs forhold til FN"