Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Rettskriving og rasisme, v.3

Jeg må tilstå at jeg ikke klarer å engasjere meg så veldig hardt i Melodi Grand Prix. Det hadde vært ille nok om man skrev om det akkurat den dagen det foregikk, men med alle delfinaler og landsfinaler og denslags hurlumhei virker det som om man knapt kan gå en dag uten å komme over tullet hver gang man åpner en avis.

Når det er sagt fanget imidlertid en av artiklene interessen min i dag.

Det viser seg at varaordføreren i Aure har sagt noe dumt:

Gi mæ sama, isbjørna og moskusa! Æ syns d e d vi skal sæll, å itj at vi har åpne asylmottak!!!!

og

Ska kvæss mæ et spyd å handel bongotrommå t dusseldorf! Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ…

Hvis vi ser bort fra den virkelig helt forferdelige ortografien … . Vent. Jeg skjønner behovet for å se bort fra den, vende blikket i en annen retning, late som det ikke har skjedd, men noen må ta tak i dette.

Avisene som tar for seg denne saken siterer alle både den ene og den andre av folk som er sjokkerte over uttalelsen's innhold, og jeg kommer til det snart, men ingen sier noe om formen.

I gamle dager hadde vi standarder. Ja, politikerne var kanskje rasister, men de kunne i alle fall ordlegge seg. Hvor mange utropstegn trenger man? Jeg tror faktisk Ormbostad klarte å bruke opp hele årskvoten for en varaordfører på den ene linjen. For ikke å snakke om den andre. Eller den tredje.

Vi har dessuten her en av de tydeligste eksemplene på hvorfor standardisert rettskriving er bra for sjelen (for alle involverte). Det er bra for min sjel som leser i det at det ikke tvinger meg til å høre Aure-dialekten når jeg leser den dumme uttalelsen, noe som vil gjøre det mindre sannsynlig at jeg i fremtiden avviser alle nordmøringer som idioter; det er bra for varaordføreres sjel i det at det tvinger dem til å forstå at de er i ferd med å formulere seg skriftlig, noe som forhåpentligvis medfører at de forstår at noen kommer til å lese det.

Tor vil kanskje hevde at det er bra at idioter gjør det så lett for oss å identifisere dem, men jeg føler at dette er litt som når folk kler seg i posete joggedresser og går med hendene nedi buksa i Leith: Ja, det gjør det lettere å unngå folk man ikke egentlig vil snakke med; men det forurenser også gatebildet, gjør det uestetisk og deprimerende. Jeg tror faktisk jeg ville foretrekke at også de voldelige hooligan-typene gikk i three-piece suits og hatt.

Så til saken som den foregår i media forøvrig. Alle er skjønt enige om at uttalelsens innhold er idioti på høyt plan. Politisk selvmord (forhåpentligvis). Det er egentlig for åpenbart til at man burde trenge å hente inn folk til å kommentere det. Men nei:

SV-politikar Heikki Holmås meiner kommentarane er øydeleggande for integreringa i Noreg. ...
– Det er veldig skadeleg når ein sentral tillitsvald i Høgre gir så klart uttrykk for at Mwangi ikkje er norsk nok.
– Dette sender ein beskjed til folk med minoritetsbakgrunn at ein kan ikkje bli norsk nok. Sjølv ikkje ein Grand Prix-siger er godt nok for ein kvit varaordførar frå Aure, seier Holmås.

Generalsekretæren i Høyre må inn på banen:

Generalsekretær i Høgre, Lars Arne Ryssdal, seier det er tydeleg at kommentarane frå Ormbostad ikkje går saman med Høgre sitt syn på verken Grand Prix eller nordmenn med annan etnisk bakgrunn.
– Dette er uakseptabelt, og det har eg formidla til ho, seier han til NRK.

Og selvsagt likestillingsombudet:

– Politikere har et spesielt ansvar. Dette er en person med en framskutt posisjon i samfunnet. De folkevalgte skal være forbilder, sier Ørstavik til NRK.no.

Min favoritt-kommentar er imidlertid denne:
– Det er jo helt latterlige kommentarer, her er vara-ordføreren på bærtur. Rasisme er rasisme. Hetser du noen for deres hudfarge eller etnistet, kan det være straffbart, selv om det aldri så mye er koblet opp mot MGP, sier Njål Høstmælingen, som er forsker og jurist ved International Law And Policy Institute (ILPI).

Selv om man forstår at Melodi Grand Prix er så eminent hetsbart, så er altså selv ikke dét en grunn god nok til rasisme. Med unntak av Heikki Holmås' noe tvilsomme antydning om at å vinne Melodi Grand Prix er toppen av integrering (la oss håpe andre har større ambisjoner) er alt dette rimelig åpenbare saker. Himmelen er blå, gresset er grønt.

Men Ormbostad har også forsøkt å forsvare seg, som man alltid må gjøre dersom man tråkker i salaten på offentlig sted (eller på internet, som går ut på det samme):

- Eg kan forstå at noko av det eg skreiv vert oppfatta som rasistisk. Det var rett og slett ein spøk, ikkje noko vondt meint med det. Folk er idiotar, uansett farge for meg, altså, uttalar ho til avisa.

Her har vi nemlig det som irriterer meg i alt dette. For det burde være unødvendig for alle disse folkene å gå ut i avisene og si åpenbare ting. Det burde ikke være nødvendig å si at slike kommentarer hindrer integrering; at de er sårende, teite, uholdbare; at politikere burde lære å passe munnen sin (eller at vi eventuelt burde begynne å følge med på hvem vi velger). Det burde være unødvendig.

Men så kommer hun altså med den gamle, teite, uholdbare uttalelsen at "det var bare en spøk" og at hun "mente ikke noe vont med det". For spøker kan ikke være rasistiske. Og rasisme er bare rasisme når det er ment å skulle såre.

La meg ta det siste først: Rasisme er på sitt farligste når det ikke er noe vi gjør bevisst. Fordommer som er naturaliserte er de sterkeste. Vi trenger å tenke i kategorier, det sier jeg ingenting på -- men bruken av kategorier må være fleksibel, og når man blint bruker dem uten å tenke seg om, da er man rasist eller en av de andre gruppene fordomsfulle mennesker.

Så til "spøk"-forsvaret.

Denne idéen bunner i et veldig simplistisk (men, dessverre, utbredt) syn på latter og vitser. Den tar utgangspunkt i det at man når man vitser om noe ikke snakker fra sin egen posisjon: man er ikke "alvorlig" eller "seriøs". Feilslutningen går ut på at uttalelsen derfor hverken har retning eller kontekst. Det har den. Det antyder også at fordi det "bare var en spøk" er det ufarlig, noe som ikke har effekt, ikke bør tas på alvor, ikke egentlig er en uttalelse. Det er heller ikke korrekt: Latter er en av de mest effektive maktmidlene. Delvis fordi det hvert øyeblikk kan hoppe til siden og spille uskyldig.

Å forsvare uttalelsen med at "jeg spøkte" forklarer bare at hun ikke faktisk hadde tenkt å dra til Afrika for å hente neste års bidrag, eller skulle ut for å kjøpe bongotrommer, eller faktisk forventet moskuser og isbjørner på scenen. Det antyder dermed at alle som kritiserer henne virkelig er idioter, og det viser at hun ikke forstår hvorfor folk protesterer.

Hvis uttalelsen var en parodi på rasistisk kritikk av sangeren, greit nok. Da hadde hun ikke faktisk snakket ut fra egen posisjon, og retningen ville vært en helt annen. Men det ser ikke ut til at det er tilfelle.

Tvert imot er den fornærmende fordi motivasjonen later til å være en reaksjon på at en svart kvinne med en type musikk som Ormbostad forbinder med Afrika skal representere Norge i en internasjonal sangkonkurranse. Det er fornærmende fordi hun ikke ville sagt det om det var rock eller en annen type importert musikk. Det er fornærmende fordi hun baserer seg på lettvinte stereotypier, med isbjørner, samer og moskuser satt opp mot bongotrommer, spyd og gnuer. Det er problematisk fordi "spøken" bare er morsom dersom du kjøper disse posisjonene.

Jeg har ikke hørt sangen det er snakk om, men det spiller ingen rolle. Poenget er antagelsen om at Norge er en Freia-reklame, og at norskhet skal kobles til lettvinte kriterier. Det er ikke bare fornærmende fordi hun reduserer denne Stella til Afrika-boksen, det er også fornærmende fordi hun reduserer oss til sin egen lille Norge-boks.

Men det som fornærmer meg mest er at hun tror det at hun "spøkte" var et svar på kritikken.

Versions:

Version 1

Camilla, 16.02.11 15:02

Version 2

Camilla, 16.02.11 17:07

Version 3

Camilla, 16.02.11 17:10

Version 4

Camilla, 16.02.11 19:34